Članovi RIK RS podnijeli ostavke

Aktuelno Društvo

Svih pet članova Republičke izborne komisije Republike Srpske koji su prisustovali današnjoj sjednici podnijeli su ostavke. Ovo tijelo inače ima sedam članova, ali dvoje nisu prisustvovali, istakao je Oliver Blagojević koji je obavljao funkciju predsjednika RIK-a sa kojim je, kako kaže, sada priča završena.

 

Iako je ovoj njihovoj odluci prethodio poziv Vlade Republike Srpske, tvrdi da ostavke nisu podnesene zbog političkog pritiska, već su rezultat ličnog stava.

 

Blagojević kaže i da vjeruje da održavanje lokalnih izbora u Republici Srpskoj neće biti dovedeno u pitanje, iako je trenutno cajtnot.

 

– Da budem iskren izbore ne sprovodi ni CIK ni RIK, već Sekretarijat, a pravi rudarski posao obavlja se u opštinskim i gradskim izbornim komisijama i biračkim odborima, istakao je, dodajući da bi njegov stav bio da je potrebno odmah imenovati 40-50 pojedinaca koji bi radili na organizaciji predstojećih izbora.

 

Blagojević je izjavio da ne zna kakvo će biti zakonsko rješenje koje u formi prijedloga treba da se vrati u NSRS, ali da je moguće i da NSRS odmah po usvajanju Izbornog zakona imenuje i vršioce dužnositi članova RIK-a.

 

NSRS je na sjednici održanoj 29. marta usvojila Nacrt Izbornog zakona Republike Srpske koji vlast objašnjava kao reakciju na nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od strane Kristijana Šmita, čiji legitimitet na poziciji visokog predstavnika ne priznaju.

 

Nakon toga, Vlada Republike Srpske je na telefonskoj sjednici održanoj 5. aprila pozvala sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske da podnesu ostavke na svoje funkcije.

 

N1

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *