Veće kamate na stambene kredite

Ekonomija
Pojedine banke su svojim klijentima počele da obračunavaju veće rate na stambene kredite, a razlog je blago povećanje euribora.
– Već dva puta zaredom, u julu prošle godine i u ovom mjesecu, dobila sam obavijest od banke da su mi kamatnu stopu uskladili sa euriborom. Dva puta su mi zaredom povećali ratu kredita. Nije značajno povećanje, ali me strah šta će se dešavati dalje – kaže Dragana G. iz Banjaluke.
Ona ima dugogodišnji stambeni kredit u jednoj banci, a kredit je „vezan“ za šestomjesečni euribor. Ova Banjalučanka kaže da je od 2016. do polovine prošle godine na svakih pola godina imala nešto nižu ratu, jer je euribor „padao“.
Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle za Srpskainfo kaže da jeste euribor blago rastao, ali da je i dalje negativan.
– Ako je neka banka i korigovala kamate kod klijenata, to ne može biti puno – ocjenjuje Kutle.
On najavljuje da se nešto značajniji rast euribora može očekivati od septembra ove godine, i to za nekih 0,25 odsto.
– Razlog za to je taj što je Evropska centralna banka prestala da štampa pare, odnosno da otkupljuje evroobveznice – kaže Kutle.
U svakom slučaju, kako navodi, u narednom periodu se ne očekuje da dođe do snažnog „udara“ na korisnike kredita koji su „vezani“ za euribor.
Skraćenica EURIBOR u engleskom jeziku znači Euro Interbank Offered Rate. To je prosječna kamatna stopa po kojoj grupa izabranih evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac.
Koliko je u Bosni i Hercegovini kredita čije su kamatne stope vezane za euribor, niko pouzdano ne zna. Iako banke najčešće koriste ovu referentnu kamatnu stopu, Centralna banka BiH ne raspolaže takvim podacima.
Kredit s promjenjivom kamatnom stopom je kredit kod kojeg kamatna stopa nije fiksirana tokom trajanja kreditnog ugovora, nego može varirati.
Prognoze
Stručnjaci kažu da niko ne može da zna koliko bi euribor mogao da raste. Očekuje se da bi mogao da dođe na jedan do dva odsto, što znači da bi za toliko mogle da porastu i kamatne stope, ali da visokih 4,5 odsto, koliko je iznosio prije početka svjetske ekonomske krize, više neće dostizati.
srpskainfo.com
Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *