Nova banka preuzela Sberbanku u Republici Srpskoj

Ekonomija

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput obznanio je da je Nova banka preuzela Sberbanku Banjaluka. 

 

– Završen je posao. Pronašli smo strateškog partnera u vrlo kratkom roku. Proces je započet prije tri dana, istakao je Šuput, na konferenciji za novinare.
Naglasio je da su svi pokazali odgovornost.

 

– Zaštitili smo klijente, ali i preko 400 zaposlenih u banci. Kupac je najveća banka u Republici Srpskoj, a treća u BiH – istakao je Šuput.

 

Šuput se zahvalio investitoru, koji je vidio svoju šansu u ovom potezu, kao i Vladi Srpske.

 

– Pokazali smo primjer odgovorne države i prema građanima i prema deponentima. Detalje transakcije ne možemo da iznesemo u javnost, ali možemo reći da smo zaštitili deponente i klijente – rekao je Šuput.

 

Direktor Nove banke Siniša Adžić zahvalio je Vladi i Agenciji za bankarstvo za napore koje su učinili prethodnih dana u vezi sa Sberbankom.

 

– Kao najveća banka u Republici Srpskoj osjetili smo odgovornost i potrebu da se uključimo u ovaj proces i drago mi je da smo kupili akcije Sberbanke. Sberbanka je kvalitetna banka sa sposobnom upravom i dobrim ljudima i problem banke je bila likvidnost i ništa drugo – rekao je Adžić.

 

Nasuprot tome, Nova banka ima likvidnost.

 

– Naš iznos sredstava iznad obavezne rezerve je veći od pola milijarde maraka. Ta sredstva su nama svakako bila osnov za neke strateške korake a ovo je jedan od strateških koraka koji će u ovom momentu donijeti dobro i banci čije akcije smo kupili, a sigurno i klijentima i zaposlenicima Sberbanke, kazao je Adžić.

 

Ministarka finansija Srpske Zora Vidović zahvalila je Agenciji za bankarstvo koja je brzo reagovala i Novoj banci koja je odlučila da kupi Sberbanku i naglasila da finansijsko tržište u Srpskoj ostaje stabilno, izvijestio je RTRS.

 

Ranije je bilo najavljeno da će Vlada RS preuzeti Sberbanku i da će u nju uložiti 15 miliona KM, te da će u roku od 24 sata biti poznato i njeno novo ime.

 

Podjsećajući na to odluku Zora Vidović, ministrica finansija RS, kazala je da je Vlada RS imala namjeru javnim sredstvima djelovati kako klijenti ne bi ostali bez depozita a ljudi koji rade u Sberbanci ne bi ostali bez posla.

 

– S obzirom da se prijavila Nova banka da kupi Sberbank, mi smo jako obradovani tom činjenicom, kazala je Vidovićeva.

 

Ranije je odluku Vlade RS da preuzme Sberbank kritikovala opozicija, pa je tako prvi čovjek SDS-a kaza da je to loša odluka Vlade RS jer postoji ogromna sumnja da će se sve završiti kao sa Bobar bankom, Balkan Investment bankom i drugim ranije preuzimanim bankama od aktuelne vlasti.

 

Zatražio je da se rješenje za banku traži po uzoru susjednih zemalja.

 

Indikator.ba/Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *