Bitcoin na 28.000 $, prognoziran rast na 50.000 $

Ekonomija

Oporavak kriptovaluta se nastavio zahvaljujući stabilizaciji tržišta, laganom smirivanju inflacije, te posebno upumpavanjem novca u američku ekonomiju nakon iznenadne propasti banke Silicijumske doline.

 

Zahvaljujući tome, ali i ubacivanju 300 miliona dolara u ekonomiju SAD-a kao dio odgovora na bankarsku krizu, Bitcoin je nastavio svoj oporavak i konačno prebacio vrijednost, te stigao do 28.580 dolara.

 

Za njim raste i Ethereum koji je trenutno stabilan na 1.784 dolara, odnosno, bliži se magičnoj cifri od 1.800 dolara.

 

Vrijednost kriptovaluta dramatično je skočila u posljednjih desetak dana nakon odluke američkih vlasti da intervenišu i spriječe gubitke nastale zbog bankrota Banke Silicijumske doline (SVB).

 

Najveća kriptovaluta Bitcoin, koja se sedmicama nije mogla stabilizovati niti dobaciti do 25.000 dolara, sada se bliži magičnoj vrijednosti od 30.000 dolara.

 

Pojedini američki eksperti za kriptovalute prognoziraju rast do 50.000 dolara u narednih godinu dana.

 

Kriptotržište se žestoko zaljuljalo nakon propasti SVB 10. marta, glavnog zajmodavca tehnološkim kompanijama i to nakon što su njeni klijenti u jednom danu povukli 42 milijarde dolara depozita.

 

Bitcoin je tada pao na 19.694 dolara.

 

Zakonodavne grupe u Sjedinjenim Američkim Državama najavile su da će obezbjediti sve nakon propasti SVB.

 

Vlada Velike Britanije odobrila intervenisala je i finansijskoj kompaniji HSBC odobrila da otkupi dio poslovanja banke u ovoj zemlji

 

Vrijednost Bitcoina bila je početkom 2023. godine sa 17.000 dolara, a njegova najviša vrijednost bila je 67.617 dolara i to 9. novembra 2021. godine.

 

Capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *