Evropska komisija pomaže u nabavci vakcina balkanskim zemljama van EU

BIH

Evropska komisija usvojila je danas paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA dva) da bi pomogla finansiranje pristupa partnera sa zapadnog Balkana vakcinama protiv virusa korona koje su nabavile zemlje članice EU, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

 

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji istakao je da je tokom cijele pandemije EU pokazala da se prema zapadnom Balkanu odnosi kao prema privilegovanim partnerima.

 

– U tom duhu nastavljamo da djelujemo i kada je riječ o vakcinama preduzimajući korake s ciljem omogućavanja brzog početka kampanja vakcinacije kritičnog osoblja i najranjivijih grupa u regionu u ranoj fazi. Brza vakcinacija će biti od presudne važnosti za okončanje pandemije i pokretanje socioekonomskog oporavka zapadnog Balkana – istakao je Varhelji.

Paket će biti realizovan u okviru bespovratnih sredstava (grantova) za pomoć u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i potrebne opreme za vakcinaciju.

 

Zapadnom Balkanu će omogućiti kupovinu određenih doza vakcina iz Ugovora EU o predviđenoj kupoprodaji sa šest proizvođača, tako što će pojedinačne zemlje članice EU podijeliti dio svojih unaprijed dodijeljenih doza.

 

– Iako EU nastavlja podržavati Kovaks inicijativu, globalni instrument kojim se obezbjeđuje pravični i univerzalni pristup vakcinama protiv virusa korona, a čiji su potpisnici i svi partneri sa zapadnog Balkana, očekuje se da će isporuka vakcina u okviru ove šeme započeti kasnije od kampanje vakcinacije u EU. Pristup značajnom broju doza iz ugovora EU o nabavkama stoga omogućava regionu da započne vakcinaciju istovremeno kad i zemlje članice EU – navedeno je u saopštenju.

 

Evropska komisija i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti, takođe, pomažu regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu sa preporukama Komisije da bi bila obezbijeđena odgovarajuća priprema kampanja i nesmetana vakcinacija.

EU finansira i projekat sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) za pomoć u upravljanju logističkim aspektima i isporukom vakcina.

 

– Evropska komisija se zalaže za vakcinaciju svih kojima je vakcina potrebna, bilo gdje u svijetu. Zbog toga je i bez odgađanja odgovorila na poziv SZO na djelovanje i pomogla prikupiti skoro 16 milijardi evra od 4. maja u okviru Globalnog odgovora na virus korona, kao globalne akcije za univerzalni pristup testovima, liječenju i vakcinama protiv virusa korona, te za globalni oporavak – pojašnjava se u saopštenju.

 

Instrument Kovaks, dodaje se, predstavlja temeljnu komponentu za vakcine u okviru Akceleratora za pristup alatima u borbi protiv Covid-19 (ACT), odnosno globalnoj saradnji na ubrzavanju razvoja, proizvodnje i pravičnog pristupa testovima, liječenju i vakcinama protiv virus korona.

 

EU i njene zemlje članice do sada su najavile više od 870 miliona evra za Kovaks.

 

Kovaks namjerava nabaviti dvije milijarde doza do kraja 2021. godine, uključujući više od 1,3 milijarde doza za zemlje u razvoju. Pomoći će u razvoju raznolikog portfelja vakcina, o čemu se pregovara sa različitim dobavljačima i koji obuhvata različite naučne tehnologije, rokove isporuke i cijene.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *