Šarović: Promjena izbornog zakona je najvažnije pitanje u BiH

BIH

SDS se zalaže za vraćanje osvojenih mandata stranci, uvođenje čitača glasanja i elektronski nadzor glasačkog procesa, povećanje izbornog cenzusa, skraćenje vremena raspisivanja izbora sa 150 na 90 dana, kao i uvođenje posebnog aranžmana za sve javne servise u zemlji, od vremena raspisivanja izbora

 

Predsjednik SDS Mirko Šarović ističe da je promjena izbornog zakona BiH jedan od najvažnijih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu i iz tog razloga Srpska demokratska stranka daje puno podršku da se u ovoj neizbornoj godini otpočne i završi sa potpunom reformom izbornog zakonodavstva.

 

– Ovo je najbolja prilika za reformu u ovoj oblasti koja bi trebala da se vodi u skladu sa preporukama Evropske komisije iskazanim kroz godišnji Izvještaj EU o napretku BiH i preporukama OEBS-a, ali i nužnim potrebama BiH da se povrati davno izgubljeno povjerenje građana u izborni proces“, pojasnio je predsjednik SDS.

 

Šarović naglašava da ovaj proces mora obuhvatiti poštovanje izborne volje građana ne samo tokom izbora već do kraja mandata izabranih predstavnika.

 

– Upravo je u tome najveća odgovornost svih učesnika u izmjeni izbornog zakonodavstva. Trebaju nam promjene koje će nas vući naprijed a ne nazad, što se dešava svih prethodnih godina, istakao je Šarović.

 

On je rekao da je uprkos protivljenju nosilaca vlasti, u reformu izbornog procesa moraju biti uključeni predstavnici Centralne izborne komisije BiH, svih opozicionih političkih stranaka ali i predstvnika nevladinog sektora jer donošenje izbornog zakona, kao temeljnog zakona svake zemlje, nije stvar parlamentarnih većina već i onih građana koji ne pripadaju nijednoj političkoj opciji.

 

– SDS se zalaže za vraćanje osvojenih mandata stranci, uvođenje čitača glasanja i elektronski nadzor glasačkog procesa, povećanje izbornog cenzusa, skraćenje vremena raspisivanja izbora sa 150 na 90 dana, kao i uvođenje posebnog aranžmana za sve javne servise u zemlji, od vremena raspisivanja izbora, naglašava lider SDS-a.

 

Najavio je da će SDS sa PDP i DNS narednih dana usaglasiti prijedloge ključnih izmjena izbornog zakona koji bi mogli biti zajednički i predočiti ih široj javnosti ali i drugim političkim strankama u Republici Srpskoj i BiH.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *