Mladi grafitima podižu svijest o glasanju

BIH

Grupa mladih aktivista odlučila je da koristeći se umjetničkim izrazom pozove mlade da iskoriste svoje biračko pravo i time poprave statistiku izlaznosti.

 

U okviru Humanity in Action Fellowshipa, godišnjeg programa u kojem mladi učestvuju u radionicama i prate predavanja aktivista za ljudska prava, dva učesnika iz Bosne i Hercegovine, David Blagojević i Nejra Kravić, realizovali su projekat Ostavi T(r)ag u Banja Luci koji povezuje umjetnost i političku uključenost.

 

Uzimajući u obzir da Humanity in Action, internacionalna nevladina organizacija sa jednim od svojih sjedišta i u Bosni i Hercegovini, podržava projekte koji se bore protiv socijalnih nepravdi i diskriminacije, Ostavi T(r)ag želi da svojim djelovanjem podigne svijest o glasanju, specifično na predstojećim opštim izborima. Grafiti simbolizuju glasačke listiće na kojem mladi 2. oktobra ostavljaju svoj trag.

 

Izrada grafita održana je u DKC Incel-u, jednom od najpoznatijih mjesta u Banjaluci za okupljanje mladih. Realizacija projekta se nastavlja putem socijalnih mreža, odnosno putem Instagram profila, gdje mladi mogu saznati više o ovom projektu kao i radu Humanity in Action.

 

Grafiti koji pozivaju na ostavljanje tragova (glasanje) biće cjelomjesečni podsjetnik mladima da iskoriste svoje biračko pravo, a nedavno je održan i jednodnevni događaj u Društveno-kulturnom centru “Incel” okupivši mlade grafiti umjetnike, kao i DJ muzičare.

 

 

 

Jedan od njih je i Humanity in Action fellow David Blagojević. Uz odličnu muziku i atmosferu podržanu radom DKC-a ‘’Incel’’, u sklopu BL ART festivala muzike i umjetnosti, grafiti umjetnici pokazali su svoje vještine na bijelom platnu.

 

Dok su grafiti već odavno poznata i priznata vrsta ulične umjetnosti u svijetu, u Bosni i Hercegovini su još viđeni kao vandalizam. Koristeći grafite kao alat za ovaj projekat, daje se do znanja da mladi žele radikalne promjene i bolje sutra. Ostavi T(r)ag grafiti dobio je inspiraciju od bristolskog uličnog umjetnika Banksija, koji je svojim grafitima najčešće slao eksplicitne političke poruke.

 

’Takav je slučaj i sa ovim projektom, svaki rad predstavlja individualnu poruku umjetnika, uključujući i političku’’, rekao je David Blagojević.

 

Projekat je održan uz pomoć Humanity in Action Bosna i Hercegovina, National Endowment for Democracy, i DKC-a Incel u Banja Luci.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *