Ostaje li SNSD bez četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

BIH

Centralna izborna komisija BiH, utvrdila je rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske na način da je potvrdila svoju raniju odluku, uprkos tome što je Sud BiH još ranije donio rješenje u kojem je naveo da CIK to nije mogao da uradi.

 

Praktično, CIK je kao i ranije, sporni listić, koji je Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske proglasila nevažećim, proglasila važećim pa tako lista SNSD-a i PDP-a ima po 12 glasova, i ukoliko ponovo ne bude intervencije Suda BiH, o delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučiće žrijeb.

 

“Ne mogu podržati ovakvu odluku. Mi smo sljedeći uputu Suda BiH trebali donijeti odluku o utvrđivanju rezutlata u skladu sa odlukom Narodne skupštine i u skladu sa izvještajem komisije”, rekla je Irena Hadžiabdić, član CIK-a.

 

I Vlado Rogić, član CIK-a rekao je da se trebala ispoštovati odluka Suda BiH koji je rekao da CIK nije u pravu kada je ranije donio odluku koju ponovo želi da potvrdi.

 

“Postoji namjera CIK da ne poštuje stav Suda BiH. Ne mogu shvatiti da CIK može tako razmišljati”, rekao je Rogić.

 

Podsjećanja radi, CIK je “nevažeći glasački listić” zahvaljujući kojem je SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, proglasio važećim. Nakon ovoga, SNSD je uložio žalbu Sudu BiH koji je utvrdio da CIK nije mogao to uraditi, međutim, uprkos tome, CIK je ponovo potvrdio svoju raniju odluku.

 

S druge strane, Ahmet Šantić, član CIK-a, rekao je da Sud BiH nije nijednom rekao da odluka CIK-a nije valjana, u smislu onoga kako se CIK opredjelio, nego je osporavao ovlaštenje da to CIK može uraditi.

 

“Oni dovode u pitanje nadležnost CIK da utvrđuju validnost listića i to je ono što je sporno”, rekao je Šantić.

 

Nezavisne.com

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *