POD LUPOM
Opšti izbori bili neregularni, naredni se ne smiju održati po istim pravilima

Aktuelno BIH

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ je predstavila Finalni izvještaj o građanskom, nestranačkom posmatranju Opštih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini.

 

Uzimajući u obzir cijeli izborni proces, od dana raspisivanja izbora pa do potvrđivanja izbornih rezultata, Koalicija „Pod lupom“ Opšte izbore 2022. godine u BiH ocjenjuje kao djelimično neregularne.

 

Opšti izbori održani su u izazovnim političkim okolnostima, uz pokušaje sprječavanja održavanja izbora kroz uskraćivanje finasiranja, ali i najave prolongiranja održavanja izbora. Uvod u sve to bili su intenzivni pregovori o izbornoj reformi koji su doživjeli neuspjeh. Ipak, pozitivnim se može ocijeniti da su se ograničena unapređenja izbornog procesa desila odlukama CIK-a i Visokog predstavnika u BiH. U 2022. godini ukupno je dijelom ili u potpunosti implementirano 14 preporuka Koalicije „Pod lupom“ za bolje izbore. Na početku godine je preko 92.000 građana i građanki iz svih dijelova BiH potpisalo peticiju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

 

Predizborni period za Opšte izbore 2022. godine u BiH obilježile su tri ključne izborne nepravilnosti: 1) zabranjena kampanja, 2) nezakonita trgovina mjestima u BO, te 3) pritisci na birače.

 

U periodu dugoročnog posmatranja izbora, zabilježeno je više od 1.200 izbornih nepravilnosti. Po učestalosti prednjače zabranjena kampanja, zloupotreba javnih resursa i rad javnih službenika u kampanji političkih subjekata, te pristrasno medijsko izvještavanje.

 

 

Najznačajnije izborne nepravilnosti zabilježene su u procesu brojanja glasova, ne samo na biračkim mjestima već i sumnje na to pri transportu izbornog materijala i pri unosu rezultata u sistem, te ovaj put i dokazane kroz ponovna brojanja. Ove izborne nepravilnosti najčešće su se ogledale u zloupotrebama neiskorištenih glasačkih listića, dodavanju glasova za političke istomišljenike i poništavanju glasova za političke oponente.

 

Kroz aktivnosti u postizbornom periodu, Koalicija „Pod lupom“ je radila na postizbornim analizama, prijavama CIK-u i zahtjevima za ponovna brojanja, posmatranju ponovnih brojanja u LIK-a i GCB-u, kao i drugim aktivnostima.

 

Najznačajnija aktivnost je bila posmatranje ponovnog brojanja glasova u GCB-u. Ponovo su se brojali svi glasovi za nivo Predsjednika i potpredsjednika RS-a. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su u realnom vremenu izvještavali o rezultatima ponovnog brojanja i vršeno je poređenje sa objavljenim preliminarnim rezultatima. CIK je uklonila preliminarne rezultate u toku ponovnog brojanja, čime nije bilo moguće nastaviti ovaj proces. I pored više dopisa i urgencija da CIK objavi ili dostavi preliminarne rezultate i izvještaj GCB-a, CIK je sve zahtjeve odbio, krijući informacije od javnosti i razmjere izborne prevare.

 

Podaci na osnovu 660 obrađenih biračkih mjesta u 5 opština i gradova u RS za koje smo vršili poređenje ponovnog brojanja i preliminarnih rezultata u realnom vremenu ukazuju na to da su se rezultati u Doboju, Prijedoru i Zvorniku razlikovali na čak dvije trećine biračkih mjesta. U 74% slučajeva gdje su razlike u glasovima bile više od 3 glasa na nivou biračkih mjesta (što upućuje na svjesnu manipulaciju izbornim procesom) to je bilo na štetu kandidatkinje Jelene Trivić. U preostalih 26% slučajeva gdje su razlike u glasovima bile više od 3 glasa na nivou biračkih mjesta, to je bilo na štetu drugih kandidata/kinja za Predsjednika i potpredsjednika RS. Ukupno je, na osnovu ovog uzorka od 105 biračkih mjesta sa razlikama većim od 3 glasa, dodano najmanje 1.100 glasova Miloradu Dodiku, oduzeto najmanje 510 Jeleni Trivić i dodano najmanje 200 glasova Senadu Bratiću. Napominjemo da se po prvi put desilo da je dokazana izborna krađa uticala na ishod jedne izborne utrke – izbor potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

 

Navedeno ukazuje na svjesne i ciljane manipulacije izbornim procesom s ciljem uticaja na rezultate izbora. Koalicija „Pod lupom“ će protiv osumnjičenih podnijeti prijave i zahtjevati smjenu lokalnih izbornih komisija u Doboju, Prijedoru i Zvorniku.

 

Nažalost, nepovjerenje građana/ki u izborni proces u BiH je čini se nikad veće. Dovođenje u pitanje rezultata izbora, kao i dokazane izborne krađe i prevare bez posljedica i sankcija po počinitelje, upućuju na alarmantno stanje demokratije u BiH. Unapređenje izbornog procesa je nužnost, a sljedeće izbore bi bilo upitno organizovati prema istim pravilima i bez elektronske identifikacije birača/ica, skeniranja glasačkih listića, unosa rezultata glasanja sa biračkog mjesta, te reforme biračkih odbora. Veća uloga tužilaštava i policije u adresiranju pritisaka na birače i drugih izbornih prevara je ključna.

 

Sve navedeno doprinijelo je ukupnoj ocjeni Opštih izbora 2022. godine u BiH od strane Koalicije „Pod lupom“ kao djelimično neregularnih.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *