Revizori CIK-a kontrolišu finansije političkih partija

BIH

Centralna izborna komisija BiH zaključila je da Služba za reviziju finansiranja političkih partija u narednom periodu izvrši reviziju poslovanja najvećih partija u BiH za 2022. godinu.

 

Prema zaključku, između ostalih, revizori će kontrolisati poslovanje SDA, SNSD-a, SDP-a, HDZ-a, SDS-a NiP-a, PDP-a itd.

 

Inače, obaveza svih političkih partija je da do 31. marta dostave finansijski izvještaj za prethodnu godinu i od ukupno 195 partija, finansijski izvještaj je podnijela 141 politička stranka ili malo više od 72 odsto.

 

Zanimljivo je da je, od 195 političkih partija, njih “samo” 120 izvještaj podnijelo u roku koji je propisao zakon, dok je 21 politička partija to uradila tek nakon urgencija. Prema zakonu, u političkim partijama koje ostvare prihod iznad 10.000 KM obavezno je da se nad njima izvrši finansijska kontrola, s tim da se neke kontrole rade na osnovu izvještaja, a neke u sjedištu partija i na licu mjesta.

 

Centralna izborna komisija BiH juče je od Misije OEBS-a dobila aplikaciju za elektronsku prijavu političkih subjekata putem portala e-Izbori.

 

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, rekao je da internet aplikacija predstavlja značajan iskorak pred lokalne izbore 2024. godine u BiH.

 

“Internet portal e-Izbori, koji pored drugih aplikacija sadrži i ovu, nudi političkim subjektima jednostavan alat koji štedi vrijeme, otklanja nedoumice i greške”, kazao je Arnautović.

 

On je dodao da se ovom aplikacijom ubrzava i pojednostavljuje unos podataka u skladu sa zakonskim propisima, te smanjuje mogućnost zloupotrebe, što u izbornom procesu ima veliku važnost.

 

“BiH se ne može pohvaliti velikim uspjesima kada je riječ o izbornom procesu, posebno u institucijama BiH, ali to ne znači da se na tom polju ništa ne radi”, rekao je Arnautović i dodao da CIK ulaže velike napore da dio izbornog procesa digitalizuje.

 

Brajan Ageler, šef Misije OEBS-a u BiH, rekao je da će ova aplikacija ograničiti rizik od izborne prevare u dijelu sa potpisima podrške za kandidaturu političkih stranaka, te da će se smanjiti mogućnost ljudske greške, ali i troškovi.

 

“Kroz novi projekat, koji naša misija planira da pokrene početkom iduće godine, fokusiraćemo se na izgradnju kapaciteta nižih nivoa izborne administracije. Podržaćemo i aktivnosti na jačanju svijesti birača o njihovim pravima i obavezama, te sprovođenju strategije CIK-a za edukaciju birača”, kazao je Ageler.

 

Nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *