Završena sanacija drugog studentskog paviljona

Društvo

Sanacija drugog studentskog paviljona u Banjaluci je završena, namještaj je unesen, ali kada će biti zvaničan datum useljenja, nadležni još ne znaju.

Problem je što objekat nema protivpožarnu saglasnost i upotrebnu dozvolu, i kao takav je godinama funkcionisao, još od gradnje. U prvom paviljonu radovi još traju, a plan je da sobe budu useljive krajem novembra.

– Znamo da nedostaje dokumentacija za protivpožarnu zaštitu za Drugi paviljon bez koje je nemoguće useliti studente i dobiti upotrebnu dozvolu. Čim dobijemo upotrebnu dozovlu studenti mogu krenuti sa useljenjem, ali to ne zavisi od naše ustanove- rekao je v.d. direktora Studentskog centra „Nikola Tesla“ Dragoslav Topić, koji je juče imenovan na tu funkciju.

Potvrdio je međutim da smještaj neće poskupiti, odnosno i dalje će 20 KM koštati dvokrevetne sobe i 25 KM trokrevetne.

Kako smo se danas mogli uvjeriti drugi paviljon je potpuno namješten, studenti će imati nove krevete, ormare, stolove i stolice u sobama. Zanimljivo je da će nove generacije kao i one prije nekoliko decenija, imati u sobama samo tuš kabine gdje se inače i kupaju i peru suđe, te zajedničke toalete. Novine su uvedene samo na petom spratu, gdje će biti smješteni najbolji studenti, a koji će imati dnevni boravak u sobama i posebno kupatilo.

Oba paviljona oštećena su u nevremenu prošle godine, zbog čega je oko 700 studenata ostalo bez smeštaja na ovoj adresi. Oni se trenutno snalaze na razne načine za prebivalište u Banjaluci dok traju predavanja, a 88 njih plaća privatni smeštaj.

– Oni su se žalili zbog toga i mi ćemo tražiti od ministarstva da se studentima ovaj trošak nadoknadi- rekao je Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata SC „Nikola Tesla“.

Studenjak je danas obišao i vršilac dužnosti ministra prosvjete RS Alen Šeranić.

– Imali smo pripremni sastanak da utvrdimo gdje su konkretni problemi i zašto se desilo to da studenti do sada nisu uselili. Cilj je da dobijemo što prije upotrebnu dozvolu, sa Gradom Banjaluka ćemo vidjeti koje korake moramo preduzeti za dobijanje te dozvole, ali vjerujem da će to biti brzo- izjavio je on.

Na novinarsko pitanje da li će izvođač radova snositi kazne zbog produženja roka, Šeranić kaže:

– U svakom ugovoru stoji opcija da se problemi trebaju rješavati u duhu dobre saradnje, a s obzirom da sam tek preuzeo ovaj posao, hajte da prednost damo prvo toj dobroj saradnji, a onda ćemo vidjeti i za posljedice- zaključio je on.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *