Banjaluka: Milion KM za subvencije privredi

Društvo

U budžetu Grada za 2019. godinu planirano je nešto više od milion KM za podsticaje u funkciji zapošljavanja.

 

Kako su precizirali u Odjeljenju za privredu, za subvencije za povećanje produktivnosti i konkuretnosti privrednika i preduzetnika planirano je 922.000 KM i 100.000 KM za opremanje kabineta srednjih stručnih škola za potrebe obuke za nova radna zanimanja, a u cilju obezbjeđenja deficitarne radne snage.

 

-Za razliku od ranijih, prošle godine, po prvi put, dodijelili smo subvencije za nabavku opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu srednjih stručnih škola s ciljem obezbjeđenja kvalifikovane radne snage neophodne na tržištu rada. Grad će nastaviti sa ovom praksom, te su i ovogodišnjim budžetom planirana sredstva za tu liniju podrške – kazali su u odjeljenju i naveli da slijedi priprema i donošenje Programa korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za 2019. godinu, koji se neće bitno razlikovati od prošlogodišnjeg.

 

-Za podsticaje prošle godine bilo je prijavljeno više aplikanata nego što je dodijeljeno sredstava. To govori da je program bio dobar i da ćemo ga zadržati – naglasili su u resornom odjeljenju i dodali da je u 2018. godini podsticaje, u ukupnoj vrijednosti od milion KM, dobilo 49 privrednika i 46 nezaposlenih sugrađana, te šest srednjih škola.

 

Javni poziv za dodjelu ovogodišnjih sredstava za podsticaje, kako su naveli, biće raspisan polovinom godine.

 

Inače, Grad Banja Luka je u proteklom periodu uradio mnogo na unapređenju poslovnog okruženja. Od maja 2015. godine je i nosilac BFC sertifikata povoljnog poslovnog okruženja kao pečata kvaliteta, koji je u kratkom roku postao široko priznat pokazatelj efikasne lokalne administracije i povoljne investicione klime u jugoistočnoj Evropi.

 

Pojednostavljene su procedure za registraciju preduzetnika, za šta je potrebno 24 časa od predaje kompletnog zahtjeva. Preduzete su i mjere stimulisanja razvoja preduzetništva projektima povećanja produktivnosti i konkurentnosti privrednika i samozapošljavanja. Smanjeni su i parafiskalni nameti za preduzetnike. Preduzetnici koji prvi put pokreću posao oslobođeni su plaćanja takse.

 

Formirana je Poslovna zona „Ramići – Banja Luka“, koju čine uređeno građevinsko zemljište spremno za investitore i izgrađeni objekti spremni za iznajmljivanje i prodaju, a u pripremi je nova poslovna zona „Jelšingrad“. U Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje osnovan je Centar za investitore sa ciljem pružanja pomoći investitorima prilikom pokretanja poslovanja i drugih pitanja iz nadležnosti Gradske uprave. U Odjeljenju za prostorno uređenje uveden je jednošalterski sistem za predmete iz oblasti prostornog uređenja. Uvedene su i olakšice pri plaćanju naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente, kao i olakšice pri izgradnji proizvodnih pogona.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *