Tri škole i vrtić u Banjaluci kandidovani za „utopljavanje“ objekata

Društvo

Gradonačelnik Igor Radojičić i ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić, razgovarali su danas o realizaciji niza kapitalnih projekata na području Banja Luke, u vezi sa ovim resorom.

 

Nakon sastanka, Radojičić je izjavio da je Banja Luka posebno zainteresovana za pojednostavljenja procedura u vezi sa prostorno-planskom dokumentacijom i izdavanjem dozvola u oblasti uređenja prostora i građenja.

 

– Banja Luka se već priprema da bude pilot-opština u procesu izdavanja elektronske građevinske dozvole. Prvi korak ka tom cilju je uvođenje jednošalterskog sistema izdavanja dozvola što smo mi učinili prije godinu dana – naveo je Radojičić.

 

On je dodao da je sa ministarkom Golić, pored ovog pitanja, razgovarano i o nastavku gradnje velikog vodovodnog sistema „Crno vrelo“, legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, energetskoj efikasnosti, kao i provođenju Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o održavanju zgrada.

 

Prema njegovim riječima, grad Banja Luka trenutno provodi i planira nekoliko velikih projekata, na čijoj se realizaciji sarađuje sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

 

– Pored „Crnog vrela“, sa ovim resorom sarađujemo i u realizaciji nastavka izgradnje Istočnog tranzita, gradnje kružnog toka na Laušu, planirane gradnje mostova u Srpskim toplicama i Docu, ali i nove saobraćajnice koja bi poprečno trebalo da poveže Paprikovac i Lauš – rekao je Radojičić.

 

On je najavio i da će Banja Luka kod ovog resora kadidovati tri škole i jedan vrtić za projekte energetske efikasnosti, u okviru kojih se vrše „utopljavanja“ ovih objekata.

 

Ministarka Golić istakla je da je jedan od njihovih strateških ciljeva uvođenje elektronske građevinske dozvole.

 

– Za provođenje ovog projekta, potreban nam je softver za izdavanje dozvola i pribavljanje potrebne dokumentacije elektronskim putem. Svjetska banka nam je odobrila bespovratna sredstva i oni provode procedure u vezi sa kupovinom softvera– kazala je Golićeva.

 

Ona je dodala da te aktivnosti podrazumijevaju promjenu Zakona o uređenju prostora i građenju, kao i još 17 zakona i podzakonskih akata.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *