Sela oko Livna i Bosanskog Grahova odsječena od civilizacije

Društvo

Srpska povratnička sela u Livanjskom polju i dalje su odsječena od svijeta, a snježni nanosi koje je izazvao jak vjetar dostižu i do dva metra, rekao je Živko Vukovljak, mještanin sela Gubin, koje je danima odsječeno od civilizacije.

 

Gubin, a dodatne probleme je napravio vjetar koji je stvorio nanose koji su na nekim mjestima visoki i oko dva metra”, rekao je Vukovljak.

 

On kaže da u selu Gubin uglavnom žive stari i bolesni koji ne mogu doći do magistralog puta koji povezuje Livno sa Bosanskim Grahovom.

 

U preduzeću “Livno putevi” rekli su ranije da po nalogu čiste snijeg, napominjući da nije u njihovoj nadležnosti čišćenje puteva od sela i zaselaka ka magistralnom putu.

 

U livanjskom Komunalnom preduzeću navode da ne znaju kada će biti raščišćen snijeg u selima u Livanjskom polju, te da će obavijestiti svoje radnike na terenu.

 

U Gubinu i osam okolnih sela danas živi tek tridesetak starih i nemoćnih, a mještani pitaju zbog čega ispaštaju.

 

I na području opštine Bosansko Grahovo i dalje su pojedina sela odsječena od svijeta i potpuno blokirana zbog velike količine snijega, pa im je potrebna pomoć, rekao je Srni vršilac dužnosti načelnika opštine Bosansko Grahovo Nikola Čeko.

 

“Sela Tiškovac i Preodac su i dalje odsječena od svijeta i potpuno blokirana, a jak vjetar koji je juče duvao stvorio je namete koji su dodatno otežali situaciju na terenu, tako da je za sada nemoguće doći do tih sela”, rekao je Čeko.

 

On ističe da je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, te da su opštinske vlasti angažovale i privatnike kako bi pomogli u čišćenju puteva.

 

“Bili smo primorani da angažujemo i privatna preduzeća iz Livna da pomognu u čišćenju snijega, ali ni to nije dovoljno”, navodi Čeko.

 

On dodaje da će danas uputiti zahtjev za pomoć Civilnoj zaštiti Republike Srpske.

 

“Primorani smo da uputimo zahtjev Civilnoj zaštiti Republike Srpske i zatražimo pomoć koja nam je sada zaista potrebna”, ističe Čeko.

 

On je dodao da do sada nisu dobijali pozive onih koji su bolesni ili onih kojima ponestaje hrane i lijekova.

 

Stanovnici Bosanskog Grahova navode da ne pamte ovako jaku zimu.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *