Prosječnoj porodici samo za hranu potrebno više od 780 KM

Društvo

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao je da je za februar sindikalna potrošačka korpa koštala skoro 2.020 maraka, dok je prosječna plata isplaćena u FBiH iznosila 914 KM.

 

Iz ovoga saveza su saopštili da je, prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe, u obzir uzeta prosječna isplaćena plata, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

 

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana, sa učešćem od 38,7 odsto, stanovanje i komunalne usluge – 15,4, higijena i održavanje zdravlja – 5,7, obrazovanje i kultura – 12,5, odjeća i obuća – 14,9, prevoz – 6,8, te održavanje domaćinstva – 5,9 odsto.

 

– U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 84 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, uvršteni su troškovi za devet, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,6 odsto – navodi se u saopštenju.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *