TI BiH: Zabrinjavaju prijave protiv policajaca zbog brutalnosti

Društvo

Predstavnici Transparency International u BiH su danas, predstavljajući rezultate analize o prijavi korupcije u prošloj godini, ocijenili da posebno zabrinjava što se prijave u pravosuđu i policiji, izdvajaju po svojoj ozbiljnosti u pogledu kršenja osnovnih ljudskih prava.

 

“U Banjoj Luci su bile posebno izražene prijave na rad policajaca, zbog čega su iz TI BiH podnijeli nekoliko krivičnih prijava protiv više policijskih službenika”, istakao je Uglješa Vuković, analitičar TI BiH.

 

Ove prijave su se odnosile na decembarska okupljanja u Banjoj Luci, u vrijeme protesta „Pravda za Davida“, a iz TI BiH su ocijenili da je tada bila primjetna „posebna bezobzirnost u policijskom okupljanju“.

 

“Prijave su podnesene zbog sumnje u krivična djela nasilničko ponašanje i povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja. Uz prijavu su dostavljeni uznemirujući snimci na kojima se vidi kako su policijski službenici primijenili fizičku silu prema nemoćnoj osobi dok je oborena na betonsku podlogu”, istakli su u TI BiH.

 

Oni su naveli podatak da je prošle godine postupano u 210 predmeta na osnovu prijava građana o korupciji. Podneseno je ukupno sedam krivičnih prijava protiv službenih i drugi lica zbog sumnje da su počinili krivična djela u vezi sa korupcijom. Takođe, zbog nemogućnosti pristupa informacijama od javnog značaja, podneseno je 15 tužbi protiv različitih institucija. Među njima su, MUP Kantona Sarajevo, Grad Trebinje, UKC Banja Luka, itd.

 

“Građani najčešće prijavljuju korupciju i nepravilnosti u radu u državnoj upravi, pravosuđu i obrazovanju. Kao i ranijih godina, građani su najviše podnosili tužbe na sumnje u neregularnosti u postupcima zapošljavanja, netransparentnog postupka, partijskog ili klijentelističkog zapošljavanja, ali je povećan i broj prijava zbog nezakonitog trošenja javnih sredstava”, istakli su u TI BiH.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *