Banjaluka: Pojačana pripravnost zbog obilnih padavina

Društvo

Civilna zaštita Banjaluke, u saradnji sa nadležnim gradskim službama, sa pažnjom prati stanje svih vodotokova na području Banje Luke i preduzimaju odgovarajuće mjere zaštite, s obzirom na najavljene vremenske neprilike i prognozirane, obilne količine padavina, izjavio je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

 

Prema njegovim riječima, Civilna zaštita je stavljena u stanje pojačane pripravnosti zbog najava meteorologa da bi Banju Luku, zajedno sa ostakom BiH, od nedjelje, 12. maja mogle zadesiti obilne padavine i dovesti do značajnog rasta vodotokova na području grada.

 

On je, ipak, naglasio da je stanje svih vodotokova na gradskom području ispod kote redovnih odbrana od poplava i da za sada ne prijeti opasnost od izlivanja rijeka iz svojih korita.

 

– U stalnom smo kontaktu sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom i Hidroelektranom Bočac, zbog značaja akumulacije Bočac na vodostaj Vrbasa na području Banje Luke. Po posljednjim podacima, stanje u akumulaciji Bočac je redovno sa uobičajnim dotokom vode za ovo doba godine. Međutim, zbog najavljenih obilnih padavina u stalnom smo kontaktu sa rukovodstvom HE „Bočac“ kako bi se obezbjedilo pravovremeno ispuštanje eventualnog, velikog dotoka vode u akumulaciju u slučaju da se u narednim danima obistine prognoze meteorologa – naglasio je Ćućun.

 

Prema njegovim riječima, Civilna zaštita je u proteklom periodu opremljena dovoljnim količina opreme i materijala za vanredne situacije, ali da u ovom trenutku nema potrebe za dodatnom mobilizacijom ljudstva i tehnike.

 

Prema podacima RHMZ od 14 časova, vodostaj Vrbasa na mjernom mjestu u Delibašinom selu iznosi 164 centimetar, što je ispod redovne odbrane od poplava i nalazi se u stagnaciji, odnosno opadanju. Istovremeno, vodostaj Vrbanje na mjernom mjestu u naselju Vrbanja iznosi 65 centimetara i takođe se nalazi u stagnaciji.

 

RHMZ je juče upozorio na moguće, obilne padavine u periodu od 11. do 15. maja, sa prognozom da bi u sjevernim dijelovima Srpske moglo pasti i do 100 litara kiše po metru kvadratnom, što bi, eventualno, moglo dovesti do izlijevanja rijeka iz svojih korita.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *