Pukla mreža Eko centra Bočac

Društvo

Zaštitna mreža Eko centra Bočac je pukla, potvrđeno je ATV-u u “HE Bočac”.

 

Sav plutajući otpad koji je mreža zadržavala voda je donijela do HE “Bočac” i tu je zaustavljen.

 

Goran Milanović, direktor HE “Bočac” za ATV je rekao da sa radi o oko 9.000 metara kubnih otpada.

 

Tu su stabla, plastika i drugi plutajući otpad koji je ranije zadržavala zaštitna mreža Eko centra.

 

Izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u HE “Bočac” Velibor Јarić kaže da je brana ove hidroelektrane prirodna barijera za sav plutajući otpad i ne dozvoljava mu da ode nizvodno od brane. Јedini problem je, kaže on za RTRS, što se otpad tu akumulira i koji sada treba očistiti.

 

“Ove velike količine smeća nam predstavnjaju veliki problem jer mi po planu rada imamo samo jedno čišćenje godišnje. Voda puna otpada ne predstavlja problem prilikom ulaska u turbine jer postoje rešetke koje štite”, dodao je.

 

Na pitanje kako riješiti problem bacanja otpada u rijeku, jer veliki dio otpada dolazi iz gornjih tokova rijeke, odnosno iz Federacije BiH, Јarić kaže da bi bilo dobro kada bi se ostvarila međuentitetska saradnja svih opština uzvodno i nizvodno od HE Bočac.

 

“Ovo je problem svih opština koje se nalaze u ovom slivu. Najbolje bi bilo kada bi se svi držali zakona. Mi jesmo prirodna prepreka i čistimo to smeće, ali bi najbolje bilo kada tog smeća ne bilo i kada bi inspekcije radile svoj posao i kažnjavale sve one koji otpad ne odlažu tamo gdje je propisano”, rekao je Јarić.

 

RTRS

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *