Mrlju na Vrbasu napravile alge

Društvo

Nekolicina domaćih medija objavila je da se na rijeci Vrbas u blizini HE Bočac pojavila velika tamna mrlja “koja podsjeća na naftu”, kao i da smo “na korak od ekološke katastrofe”.

 

Nadležni demantovali ove tvrdnje, objasnivši da je riječ o prirodnom fenomenu.

 

Nakon prijave da se na rijeci Vrbas, nizvodno od Hidroelektrane Bočac, nalazi velika tamna mrlja, nadležni su utvrdili da je riječ o poznatom fenomenu koji se javlja sezonski, kao posljedica bioloških procesa, saopšteno je iz Javne ustanove “Vode Srpske”.

 

“Prema izjavama odgovornih lica službe akumulacije Bočac, ova pojava otpuštanja pigmenta (algi) javlja se svake godine, ali je do sada započinjala nešto kasnije, u drugoj polovini juna ili u julu”, navodi se u saopštenju.

 

Iz “Voda Srpske” ističu da je banjalučki vodovod odmah obaviješten i u toku su sa svim dešavanjima.

 

U saopštenju se navodi da je Javna ustanova “Vode Srpske” juče oko 16.00 časova dobila informacije u vezi sa incidentom na rijeci Vrbas nizvodno od Hidroelektrane Bočac, o čemu je obavijestila Glavnog republičkog vodnog inspektora, koji je odmah aktivirao nadležne službe kako bi se provjerila dobijena informacija.

 

“I dalje smo u kontaktu sa nadležnim inspekcijskim službama, banjalučkim vodovodom sa kojim razmjenjujemo informacije i zajedno pratimo događaj. O svim daljim informacijama javnost će biti blagovremeno informisana”, saopšteno je iz “Voda Srpske”.

 

U Centru za životnu sredinu kažu da prate situaciju na terenu.

 

“U kontaktu smo i sa ribarima sa Vrbasa. Trenutno ne možemo da nagađamo o uzrocima, ali očekujemo hitno više informacija od nadležnih. Javnost treba da ima pravovremene informacije, pogotovo ako je potencijalno ugrožena i pitka voda koju dobijamo iz Vrbasa. Nadamo se da ćemo uskoro imati odgovore”, navode iz Centra za životnu sredinu i dodaju:

 

“Ako je riječ o cvjetanju algi, odnosno organskoj promjeni, takođe treba utvrditi šta je dovelo do ove promjene”.

 

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *