Najezda komaraca u Gradiški

Društvo

Najezda komaraca tokom posljednjih nekoliko dana zahvatila je Gradišku i okolinu, a najteža situacija je u naseljima pored Save te u blizini jezera i močvara. Prazne ugostiteljske bašte, pusti parkovi, zatvoreni prozori i velika potražnja hemijskih sredstava za uništavanje komaraca čine svakodnevicu u Gradiški.

 

Mnogi mještani ne znaju kako da se izbore sa ovim insektima.

 

– To je opšta ludnica. Ni preko dvorišta ne mogu prijeći nego bježim kao na pljusku. Ulijeću u oči, nos, svuda… Neopisivo je stanje. Kuću ne mogu da provjetrim, a vrata otvaram samo malo, tek da se provučem, jer ukoliko uđu unutra, ni od spavanja noću nema ništa – kaže Stanojka Vidović iz Ulice Vojvode Bojovića u Gradiški.

 

Ostoja Slijepčević iz Rogolja tvrdi da komarci u selima ugrožavaju stoku.

 

– Na kravama i svinajma je hiljade komaraca. Životinje ne mogu da se izbore, stalno trče u krug da bi se oslobodile ove napasti, ali ne vrijedi. Komarci u rojevima napadaju stoku ali i ljude, to je strašno, neopisivo – smatra Slijepčević.

 

U selima Vrbaška, Bistrica, Gašnica, Čatrnja, Orahova te Bok Jankovac, Mačkovac, Greda, Dolina i drugim u blizini Save, pojavu komaraca mještani karakterišu kao elementarnu nepogodu.

 

– To je veće zlo od poplave, grada i oluje… Trebalo bi kod nas najezdu komaraca proglasiti elementarnom nepogodom, uvesti vanredno stanje jer zaista ne znam šta bih drugo rekao i predložio. Ko nema ovaj problem, u drugim mjestima Republike Srpske, on ne može shvatiti šta nas je ovdje snašlo – kažu naši sagovornici u Vrbaškoj.

 

Ugostitelji iz Gradiške žale se da je posao prepolovljen od kada su se pojavili komarci.

 

– Ne može niko sjediti u bašti, rojevi komaraca su svuda. Pokušavamo lokalno djelovati, zaprašivati različitim hemijskim sredstvima koje nalazimo u prodaji, ali je efekat kratkoročnog karaktera. Tretman komarce uništi na malom prostoru ili ih odvrati ali ubrzo oni se opet pojave. Ne vrijedi bez sistematskog djelovanja na cijelom području i u koordinaciji sa komšijama u Hrvatskoj, preko Save – smatraju gradiški ugostitelji.

 

U gradskoj upravi Gradiška rekli su nam da se na uništavanje komaraca neće dugo čekati a stanovnike mole za još malo strpljenja. Sve pravdaju nepovoljnim vremenskim uslovima za uništavanje komaraca.

 

– Potpisali smo ugovor o uništavanju komaraca sa banjalučkim preduzećem „Eko Bel“. Problem je u stalnim padavinama. Potrebna su barem tri dana bez kiše da bi mogli početi zaprašivanje staništa komaraca. U protivnom, kada bi radili na kiši ili u kraćim periodima bez padavina, rad i troškovio nebi imali efekta – rekla nam je Dragana Ilić, zamjenica načelnika Gradiške.

 

Na osnovu vremenske prognoze te najavljene ovonedjeljne stabilizacije vremena, postoje realni izgledi, rekla je Dragana Ilić, da se uništavanje komaraca obavi tokom predstojećeg vikenda.

 

Najčešće pitanje

 

Problem komaraca nadmašio je po aktuelnosti politiku, ekonomiju, crnu hroniku, sport i druge teme.

 

– Svi pričaju samo o komarcima. To je u Gradiški najčešće pitanje. Prilikom poziva na piće, obavezno usledi odgovor, ima li komaraca. Traži se kafana koja isključivo nije na dohvatu komaraca, u zatvorenim objektima i na višim spratovima – kispričao nam je Boško Grgić iz Bok Jankovca opisujući nedaće koje su uzrokovali komarci.

 

Tigrasti komarci

 

Najezde komaraca među kojima i tigrastih koji prenose zarazne bolesti, u Gradiški su stalna pojava u vrijeme kišnog perioda i poplava.

 

Najteža situacija bila je prije tri godine te 2013. i 2014. godine. Tigrasti komarci su opasni te mogu prenositi zika virus ili groznicu Zapadnog Nila, kažu stručnjaci, mada ove sezone nisu prijavljeni takvi slučajevi.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *