Farmaceutska komora ne pristaje na ukidanje plaćanja obrade recepta

Društvo

Fond zdravstvenog osiguranja RS planira da ukine plaćanje farmaceutske usluge uvođenjem e-recepta i integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, ostavljajući apoteke bez ikakvog vida nadoknade za usluge koje farmaceuti pružaju, a koje se nominalno u Fondu vode kao obrada recepta.

 

Ovo tvrde čelni ljudi Farmaceutske komore Republike Srpske u regovanju na tekst koji je objavila Srpskainfo, a riječ je podacima Fonda zdravstvenog osiguranja o troškovima za obradu recepta koji se izdvajaju apotekama.

 

– Ističemo da će Farmaceutska komora RS pristati na ukidanje farmaceutske usluge bez obezbjeđivanja drugog adekvatnog načina kompenzacije za rad farmaceuta ako i samo ako se ukine plaćanje usluga i svim ostalim zdravstvenim radnicima i saradnicima u zdavstvu (uključujući i zaposlene u Fondu zdravstvenog osiguranja kojih je svake godine sve više), kao i kada se ukinu plate uopšte pa čitavo društvo bude funkcionisalo bez novca i obavljalo svoje poslove iz čistog entuzijazma – navodi se u dopisu koji su poptisali predsjednica Farmaceutske komore RS Jadranka Bjelaković i predsjednik Izvršnog odbora Farmaceutske komore RS Želimir Janjić.

 

Poručuju kako će, dok se takav sistem ne stvori, Farmaceustka komora RS neumorno raditi na unapređenju kvalitata, uspostavljanju jasnih i jednakih “pravila igre” za sve učesnike u farmaceutskoj djelatnosti i uspostavljanju digniteta i struke.

 

Oni u reagovanju objašnjavaju da je “farmaceutska djelatnost zdravstvena djelatnost koju pružaju članovi farmaceutskog tima (magistri farmacije i farmaceutski tehničari) koji, kao i svi zdravstveni profesionalci, i zaposleni uopšte, za svoj rad dobijaju platu.

 

– Plata farmaceuta obezbjeđuje se iz marže, koja je zakonom propisana i ograničena, i iznosi 20 odsto od veleprodajne cijene lijekova. Marža se naplaćuje od građana kada kupuju lijekove koji nemaju režim propisivanja na recept, koji se ne nalaze na pozitivnoj listi Fonda, ili kada sami snose troškove terapije (liječe se privatno, nemaju zdravstveno osiguranje i sl.) – navode u Farmaceutskoj komori.

 

Poređenja radi, kako dodaju, u Srbiji marža iznosi 12 odsto, u Federaciji BiHi Hrvatskoj 25 odsto, u Sloveniji od 25 naviše bez ograničenja, u Njemačkoj 40 odsto naviše u zavisnoti od pokrajine.

 

– Što se tiče rasta cijene farmaceutske usluge, Fond zdravstvenog osiguranja je trebalo da objasni da je do “poskupljenja” došlo uvođenjem sistema PDV-a. Od tih 1,43 KM po receptu 0,21 KM se vrati državi za PDV, tako da apotekama ostaje gotovo ista suma kao i prije 2009. godine – 1,22 KM – navode u Farmaceutskoj komori RS.

 

Oni još tvrde kako se može zaključiti u ovom trenutku apoteke “kreditiraju” zdravstveni sistem Republike Srpske četveromjesečnim potrebama stanovništvu za lijekove na recept, a riječ je o potraživanju apoteka.

 

– Vrijeme u kojem je potrebno platiti isporučene lijekove veleprodaji u najboljem slučaju iznosi 60 dana, a veoma često je i kraće. Naplata od Fonda nominalno takođe iznosi 60 dana, ali u praksi je mnogo duža i iznosi u prosjeku 150-18 dana – tvrde u Farmaceutskoj komori.

 

Oni tvrde da u Srbiji ne postoji farmaceustka usluga jer “tamošnji fond plaća apotekama lijekove po maloprodajnim cijenama, dok u Hrvatskoj farmaceutska usluga iznosi jedan evro po receput za lijekove na recept.

 

U Sloveniji je, kako kažu, farmaceutska usluga regulisana sistemom bodova pri čemu jedan bod iznosi 3,66 evra što preračunato na cijenu izdavanja iznosi 0,59 evra po kutiji lijeka plus 1,13 evra za obradu recepta, dok njihov fond plaća apotekama u roku od 30 dana.

 

– Trenutna cijena farmaceutske usluge u RS iznosi 1,43 KM po receptu i nije dovoljna za podmirivanje osnovnih troškova povezanih sa nabavkom, skladištenjem, kontrolisanjem zaliha, praćenjem rokova trajanjam izdavanjem lijekova i savjetovanjem pacijenata o pravilnoj primjeni lijekova, neželjenim dejsvima i osalim informacijama važnim za farmakologiju – poručuju iz Farmaceuske komore RS.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *