Zbog neispravnosti “Flavamed” povučen sa tržišta BiH

Društvo

Sa tržišta BiH povučen je lijek Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina zbog sumnje u neispravnost u kvaliteta lijeka.

 

“Berlin-Chemie Menarini BH d.o.o., nosioc dozvole za stavljanje u promet lijeka Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina, obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost u kvalitet lijeka”, saopšteno je iz Agencije za lijekove BiH.

 

Kako su naveli, navedena sumnja u neispravnost u kvalitet lijeka odnosi se na neispravnost pakovanja, odnosno staklene flaše za otopinu, koje dovodi do nastanka onečišćenja.

 

“Povlačenje se sprovodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje provodi kao mjera predostrožnosti”, kažu u Agenciji za lijekove.

 

Serije koje se povlače su 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H.

 

Na tržištu BiH u prometu je dostupna jedna serije istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija. Pacijenti se trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije.

 

Iz Agencije podsjećaju da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitet lijeka.

 

“Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, navode.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *