Elektrokrajina reagovala na prozivke iz PDP-a

Društvo

Gradski odbor PDP-a Banjaluka pozvao je juče građane da provjere račune za električnu energiju koje im dostavlja “Elektrokrajina”, navodeći da je posljednjih mjeseci primijećen niz grešaka u obračunu.

 

Iz PDP-a tvrde da je u velikom broju slučajeva pogrešno učitano stanje brojila, te da su na računima u određenim slučajevima pogrešno obračunate stavke cijene električne energije. Danas je stigao odgovor ”Elektrokrajine.”

 

Ovo preduzeće saopštilo je danas da je banjalučki Gradski odbor PDP-a u javnost plasirao niz dezinformacija o poslovanju i postupanju ovog preduzeća, te pozvalo tu stranku da ne širi lažne informacije i očitim izlivom političkih frustracija ne unose nemir među kupce električne energije.

 

“Isporučenu električnu energiju kupcima obračunavamo u skladu sa odredbama Opštih uslova za isporuku i snabdijevanje električnom energijom, a eventualne pojedinačne reklamacije kupaca rješavamo jednostavno i u kratkom roku”, saopšteno je iz “Elektrokrajine”.

 

Iz ovog preduzeća su pozvali kupce električne energije da ne nasjedaju na dezinformacije, te da se u slučaju bilo kakvih nedoumica i nejasnoća u vezi s računima za struju i u vezi sa drugim pitanjima direktno obrate lokalnoj elektrodistribuciji ili u sjedište “Elektrokrajine” čija su im vrata širom otvorena.

 

“Elektrokrajina” se, naglašava se u saopštenju, za razliku od ispraznog politikanstva Gradskog odbora PDP-a, posljednjih devet mjeseci bavi ozbiljnim restrukturiranjem preduzeća s ciljem unapređenja rentabilnosti i efikasnosti poslovanja.

 

“Ove godine smo preduzeli mjere za povećanje naplate električne energije, što se ogleda u činjenici da su nenaplaćena potraživanja za samo sedam mjeseci, u periodu od 1. marta do 30. septembra 2019. godine, smanjena za 22 miliona KM, što je za 11 puta više u odnosu na cijelu 2018. godinu. Preduzeće je u istom periodu smanjilo distributivne gubitke za 0,8 odsto, a troškove poslovanja za 20 odsto u poređenju sa istim razdobljem 2018. godine”, navedeno je u saopštenju.

 

Iz “Elektrokrajine” ističu i da su ranije velike izdatke za novogodišnji reklamni materijal ove godine smanjili za 80 odsto, te umjesto skupocjenih poklona odlučili da, povodom nastupajućih praznika, dodijele po 2.000 KM za pet socijalno i zdravstveno najugroženijih porodica radnika tog preduzeća.

 

“Unapređenje poslovnih rezultata i smanjenje nerentabilnih troškova omogućilo je preduzeću da od oktobra ove godine uveća plate terenskih radnika za 15 odsto, kao jednu od stimulativnih mjera za zadržavanje deficitarnog kadra”, naveli su u “Elektrokrajini”.

 

Uprava “Elektrokrajine”, navedeno je u saopštenju, nije se odlučila da pokrene postupak za povećanje cijene električne energije, iako je za to imala osnova s obzirom na to da im je Regulatorna komisija za električnu energiju BiH ove godine u dva navrata povećala naknade za Nezavisnog operatora sistema i “Elektroprenos BiH”, što je uvećalo troškove preduzeća u ovoj godini za čak šest miliona KM.

 

“Kadar u Regulatornoj komisiji za električnu energiju imenovali su i predstavnici PDP-a, pa ih kao javne dušebrižnike pozivamo, kada su već odobrili dosadašnja povećanja naknada, da ne dozvole treće na osnovu aktuelnog zahtjeva koji je u Regulatornoj komisiji za električnu energiju pokrenuo `Elektroprenos BiH`”, poručili su iz ovog preduzeća.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *