Banjaluka: Počela geotehnička ispitivanja za novi most u Docu

Društvo

Na lokaciji budućeg mosta u Docu danas su počela geotehnička ispitivanja zemljišta, u okviru priprema za izgradnju novog prelaza preko Vrbasa.

 

– Ovo su prvi radovi koji se izvode na terenu, a koji su u funkciji realizacije ovog kapitalnog objekta – istakao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

 

Predviđeno je da se u ovoj fazi urade dvije bušotine na obje obale Vrbasa. Na bazi ovih istražnih radnji, definisaće se uslovi i mogućnosti za izgradnju objekata predviđenih na ovom lokalitetu, te dati geotehničke preporuke za sanaciju i uređenje obala rijeke Vrbas u zoni ušća rijeke Crkvene.

 

– Ova ispitivanja će nam reći kako i na koji način će se izvršiti temeljenje budućeg mosta i kako će biti uređena obala Vrbasa u ovom dijelu – istakao je Sandić.

 

On je ukazao da je toku izrada projektno–tehničke dokumentacije za most u Docu, kojom je obuhvaćena izrada idejnog rješenja za kolski i pješački most sa pristiupnim saobraćajnicama, kao i izrada glavnog projekta za kolski most.

 

– Sve radimo sa ciljem da izgradnja kolskog mosta, kao prve faze ovog projekta, počne već ove jeseni – zaključio je Sandić.

 

Kako je planirano, u prvoj fazi biće izgrađen most za prelaz vozila, a u drugoj odvojeni prelaz za pješake i bicikliste.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *