Posebne mjere za putnike iz četiri države

Društvo

Od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana, pripadnici Granične policije BiH uzimaju informacije koje obuhvataju mjesto i adresu namjeravanog boravka u BiH, broj osoba, razdoblje boravka, te kontakt telefon.

 

U pitanju su preventivne mjere u vezi sa virusom korona, a u sklopu kojih granični policajci, putnicima iz ove četiri zemlje, daju i da popune upitnik, koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje.

 

Ujedno im daju i uputstva (letke) kako postupati ako se dogodi da se naknadno, odnosno za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, pojave potencijalni simptomi, odnosno kome se tačno obratiti u tom slučaju.

 

“Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici Granične policije BiH obavještavaju Zavod za javno zdravstvo za provedbu mjera koje su u njihovoj nadležnosti a koji, po potrebi, šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta”, rekla je za “Nezavisne novine” Franka Vican, portparol Granične policije BiH.

 

Prema njenim riječima, prilikom graničnih provjera, pripadnici Granične policije BiH koriste jednokratne (hirurške) maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo, koje ima svu opremu potrebnu za ranu detekciju virusa.

 

Od 1. januara, pa do 23. februara ove godine, na ulazu u BiH evidentirano je 6.120 državljana Kine, 5.966 iz Italije, 1.748 Južne iz Koreje, te 76 osoba iz Irana.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *