Imenovani novi članovi CIK BiH

Društvo

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su večeras Odluku o izboru i stupanju na funkciju te prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije (CIK) koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić.

 

Prema toj odluci mandat prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda bošnjačkog naroda kao i Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba. Za imenovanje su predloženi Šantić i Arnautović, a za članove iz reda srpskog naroda predloženi su Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba.

 

Zbog uvrštavanja te tačke u dnevni red današnje sjednice poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpskog kluba i Hrvatske demokratske zajednice ratske zajednice (HDZ) napustili su sjednicu.

 

Ni o jednoj od tačaka dnevnog reda nije bilo rasprave, a poslanici su podržali u drugom krugu glasanja nekoliko izvještaja o radu bh. institucija i parlamentarnih komisija te informacija i poslaničkih inicijativa za koje tokom glasanja na prethodnim sjednicama nije bilo dovoljno entitetske većine, a Kolegij o njima nije postigao saglasnost.

 

Poslanici su takođe podržali i materijale s oznakom “povjerljivo” o kojima takođe nije bilo saglasnosti u Kolegiju nakon što ih je odbio Predstavnički dom PSBiH jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

 

Nije bilo podrške za poslaničke inicijative koje se tiču analize sigurnosti i tehničke opremljenosti na željezničkim stanicama te rješenja statusa djece povratnika iz Sirije kako bi se mogli upisati u matične knjige i dobiti državljanstvo BiH te bi se o njima trebao usaglašavati Kolegij.

 

Data je saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma i protokola od kojih se jedan tiče ratifikacije Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Savjeta ministara i Vlade Crne Gore koji je potpisan 11. oktobra 2019. u Sarajevu.

 

Takođe, poslanici su dali saglasnost i na ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autoputa/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, koji je potpisan 13. decembra 2019. godine u Beogradu.

 

Data je saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW) i Bosne i Hercegovine u iznosu od 15.000.000 evra za rehabilitaciju i modernizaciju pumpno-akumulacione hidroelektrane Čapljina.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *