STRATEGIJE POSLUŠNOSTI
Vanredno stanje i proizvodnja golog života

Autori Društvo

S obzirom da je držanje širokih narodnih masa u izolaciji (poslušnosti) san svake vlasti, nije razumno pretpostavljati brzo okončanje vanrednog stanja

 

PIŠE: Nemanja Đukić
PIŠE: Nemanja Đukić

 

Iako virus Korona predstavlja zabavu za penzionere, hipohondre i javno mnijenje, ovaj fenemen je značajan stoga što predstavlja sjajnu legitimaciju mnogo dubljih biopolitičkih procesa koji slijede. Ne pretendujući na iscrpnost, na ovome mjestu potrebno je samo naznačiti neke od njih.

 

1. U biopolitičkom smislu, virus Korona služi kao legitimacijska osnova za uvođenje vanrednog stanja kao postupka proizvodnje golog života. Cilj ovog procesa je navikavanje širokih narodnih masa na radikalno izmjenjene uslove života. Vanredno stanje predstavlja sposobnost nekog centra moći da nizom mehanizama (npr. putem direktne povrede ustava uvođenjem socijalne izoloacije kao protivpravnog ograničavanja slobode i uslova kretanja) postigne dva cilja. Prvo, socijalna izolacija mijenja strukturu percepcije, proizvodi strah i paniku kao temeljno iskustvo stvarnosti i prinuđuje pojedince na samostalnu redukciju komunikacije kroz strogo kontrolisane sisteme komunikacije, čime pojedinci sami sebi uskraćuju uvid u opšte i omogućavaju eliti nesmetano bavljenje javnim, opštim ali i drugim stvarima (ne treba zaboraviti staru poslovicu da je pozivanje na opšte interese najbolji način realizacije ličnih interesa). Na taj način stepen socijalne kontrole nad resursima, pojedincima i društvenim grupama se višestruko uvećava. Drugo, socijalna izolacija predstavlja vanredan režim života koji radikalnom redukcijom svakodnevnih sadržaja i aktivnosti (bez obzira na njihovu trivijalnost kao npr. zabrana posjećivanja izletišta), život svodi na puko prisustvo. Otuda biopolitički posmatrano, u uslovima vanrednog stanja, mi zapravo prestajemo biti živi i postajemo samo biološki prisutni.

 

2. U ekonomskom smislu, stanje pandemije kao globalno vanredno stanje omogućiće redistribuciju globalne i lokalne ekonomske moći. Na globalnom nivou sasvim je razumno očekivati kolaps globalnog turizma, čije će mjesto zauzeti farmakoindustrija. Na lokalnom nivou doći će do gušenja sitnih privrednih subjekata, uništavanja konkurencije i daljeg ukrupnjavanja, koncentracije i centralizacije kapitala.

 

3. U geopolitičkom smislu, virus Korona će poslužiti kao legitimacija za sad već sasvim izvjesnu destabilizaciju EU suočenu sa migrantskom krizom, jačanjem desnice i ksenofobijom. Takođe, razumno je očekivati povećavanje globalne moći Kine te jačanja uloge nacionalnih država što će značajno uticati na dalji tok globalizacije.

 

4. U političkom smislu pandemija predstavlja sjajan instrument za povećavanje senzibiliteta širokih narodnih masa što dovodi do političke zloupotrebe psihološkog stanja nacije. Naime, zbog povećanog straha, osjetljivosti, tjeskobe i osjećanja ugroženosti, široke narodne mase postaju sklone da u folklornim istupima vidljivih političkih figura vide spasioce države, naroda, nacije.

 

I na kraju da zaključimo. S obzirom da je držanje širokih narodnih masa u izolaciji (poslušnosti) san svake vlasti, nije razumno pretpostavljati brzo okončanje vanrednog stanja. U suštini, ono će biti nastavljeno samo u drugom obliku a to znači da će virus Korona biti proglašen sezonskim virusom kao samo jedan u nizu biohemijskih proizvoda podesnih za proizvodnju vanrednog stanja i golog života.

 

Istinito

 

 

 

Tagged

1 thought on “ STRATEGIJE POSLUŠNOSTI
Vanredno stanje i proizvodnja golog života

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *