Šeranić poručio: Okončanje krize i širenja virusa korona zavisi od građana

Društvo

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je počeo aktivni epidemiološki nadzor i izolacija zaraženih pacijenata, ali da okončanje krize i širenja virusa zavisi od građana.

 

On je pozvao građane da poštuju donesene mjere i na taj način zaštite sebe i zajednicu u kojoj borave.

 

“Od pojave virusa u Republici Srpskoj prošlo je 25 dana. Za razliku od prvih dana pojave virusa i pasivnog odnosa, odnedavno se primjenjuje aktivni epidemiološki nadzor. Epidemiolozi i zdravstveni radnici uzimaju uzorke na terenu, a s tim u vezi veći je procenat pozitivnih na virus”, rekao je Šeranić za Radio Republike Srpske.

 

On je pojasnio da se upravo takve osobe izoluju iz zajednice i smještaju u karantin.

 

“Tako da je dobro kada otkrijemo da je neko pozitivan, da bi kroz zdravstveni nadzor pomogli tom licu, ali i zajednici. Znamo da će ta osoba biti adekvatno zbrinuta, praćena i da neće biti dalji prenosnik širenja virusa korona”, dodao je Šeranić.

 

Prema njegovim riječima, s ciljem zaštite građana uspostavljen je i karantin na granici.

 

“Građani koji se vraćaju kući iz drugih zemalja upućuju se u karantine u lokalnim zajednicama iz kojeg izlaze nakon 14 dana, ako rezultati na virus budu negativni”, pojasnio je Šeranić.

 

On je napomenuo da naredne tri sedmice mogu biti ključne, ali i da je teško praviti procjene.

 

“Ako uspijemo da u narednom periodu pod kontrolu, odnosno nadzor, stavimo lica koja su pozitivna na virus korona imaćemo 14 dana period inkubacije, pa s tim u vezi i tri sedmice za izolaciju virusa. Naravno, to se može mijenjati već u narednoj sedmici, zavisno od okolnosti u Republici Srpskoj”, pojasnio je ministar.

 

Šeranić ističe da niko nije bio spreman za širenje virusa koji je u karantin stavio četvrtinu svjetske populacije.

 

On smatra da je zdravstveni sistem uspješno odgovorio izazovu, dodajući da se radi na reorganizaciji rada bolnica i domova zdravlja da bi se zaštitili zdravstveni radnici, ali i pacijenti.

 

Šeranić je naglasio da Srpska raspolaže medicinskom opremom i testovima, ali je podsjetio na problem nabavke u svijetu.

 

“Ukoliko epidemija bude trajala duže, naravno da će nam trebati dodatna sredstva. Moram reći da u Vladi Republike Srpske i u Republičkom štabu za vanredne situacije radi tim koji traži na tržištu dostupne resurse. Moraju se naći i kompatibilni testovi. Ima puno testova na tržištu, ali nisu kompatibilni sa aparatima koje imamo”, pojasnio je Šeranić.

 

On je poručio da je važno da se građani i dalje pridržavaju preporuka, da izlaze iz kuće samo kada je neophodno, drže fizičku distancu i budu odgovorni prema zajednici.

 

“Mislim da su i građani prihvatili ovakav način djelovanja. Kao što oni daju podršku nama, dajem i ja podršku građanima. Dajte da budemo strpljivi i da kroz razumijevanje izdržimo zajedno. Vjerujem da nije lako biti 14 dana u izolaciji i treba da pomognemo jedni drugima da bi što lakše prebrodili krizu sa što manje posljedica”, naglasio je Šeranić.

 

On je istakao da je potreba za uvođenjem vanrednog stanja opravdana, jer bi se odluke donosile brže i bile bi efikasnije, pa s tim u vezi i odgovorilo bi se na potrebe građana.

 

Šeranić je rekao da ne postoji razlog za blokadu opština, te demantovao ranije objave u pojedinim medijima i na društvenim mrežama da se sprema takav scenario.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *