Grijanje u Banjaluci i nakon 15. aprila

Društvo

S obzirom na niske prosječne dnevne temperature, “Eko-toplane” Banjaluka nastavile su sa isporukom toplotne energije i nakon 15. aprila, te će isporuka biti nastavljena do porasta srednjih dnevnih temperatura, istakli su u ovom preduzeću.

 

“Eko-toplane” Banjaluka su u četvrtak o ovome obavijestile korisnike toplotne energije te naglasile da iza sebe imaju još jednu uspješnu poslovnu godinu.

 

“Na kraju prošle godine ostvaren je pozitivan finansijski rezultat, koji je potvrđen i od strane nezavisne revizorske kuće. Ukupni prihodi bili su 20,7 miliona KM, što je za tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu”, rekli su u “Eko-toplanama”.

 

Oni kažu da su, zahvaljujući povećanju efikasnosti u proizvodnji energije, prvenstveno kroz smanjenje potrošnje mazuta, troškovi energenta u protekloj godini bili oko devet miliona KM, što je za 13 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

 

“Energent je i prošle godine nabavljen blagovremeno i u dovoljnim količinama, vlastitim sredstvima, bez finansijske pomoći javnih institucija, čime je još jednom potvrđena ekonomska samoodrživost projekta ‘Eko-toplana’ Banjaluka”, kažu u ovom preduzeću.

 

Kako kažu u “Eko-toplanama”, ostvareni su pozitivni pokazatelji kada je riječ o finansijskim obavezama, s obzirom na to da su u prošloj godini smanjene obaveze, kako prema dobavljačima tako i prema kreditorima.

 

Ono što je za korisnike izuzetno važno jeste da su cijene grijanja ostale iste, uprkos značajnom povećanju cijena električne energije, vode i drugih inputa.

 

“S obzirom na to da se nalazimo na samom kraju sezone grijanja 2019/2020, na osnovu ostvarenih rezultata i pokazatelja možemo zaključiti da je ovo još jedna uspješna sezona. Uprkos staroj i dotrajaloj mreži, obezbijeđen je kontinuitet isporuke toplotne energije bez većih kvarova, a procenat korisnika kojima su odobrene bonifikacije, odnosno umanjenja računa za isporučenu toplotnu energiju po osnovu žalbi na kvalitet grijanja je manji”, kažu u ovom preduzeću.

 

Oni su pojasnili da je, od ukupno 20.000 korisnika na području Banjaluke, 1,1 odsto korisnika dobilo bonifikacije po osnovu opravdanih žalbi, što pokazuje da je ogromna većina korisnika imala urednu isporuku toplotne energije.

 

Dodaju da su, zahvaljujući sanaciji distributivne mreže, gubici na njoj smanjeni za 10 odsto u odnosu na prošlu sezonu.

 

Uprkos teškoćama i problemima sa kojima se suočava cjelokupna privreda i stanovništvo, kako u RS, tako i u cijelom svijetu, izazvanim pandemijom virusa korona, u “Eko-toplanama” kažu da završetkom sezone planiraju aktivno početi sa pripremama za narednu sezonu.

 

“Prije svega, kroz blagovremene nabavke energenata, ali i realizaciju planiranih aktivnosti na polju sanacije distributivne mreže, kao i redovnog remonta proizvodnih postrojenja”, navodi se u saopštenju “Eko-toplane”.

 

Dodaju da očekuju da će i u ovim otežanim okolnostima, zajedno sa gradskim i republičkim institucijama, iznaći rješenje da se pripreme za narednu sezonu obave blagovremeno i u skladu sa raspoloživim mogućnostima.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *