Upis prvačića elektronskim putem, nema prijemnog za srednjoškolce

Društvo

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da za upis u prvi razred osnovne škole roditelji mogu da prijavljuju djecu elektronskim putem, a sistematske preglede obaviće kad se se steknu uslovi, dok za upis u srednje škole ne postoji prijemni ispit.

 

“Predaja dokumentacije može biti organizovana elektronski ili poštom”, izjavila je Trivićeva.

 

Ona je ocijenila da je onlajn nastava bila jedna od značajnijih odluka zbog nepoznavanja kraja epidemije virusa korona.

 

“Prvi rezultati pokazuju da je najvažnije da smo nastavili nastavni proces upotrebom novih tehnologija. U Republici Srpskoj, kako učenici tako i nastavnici, vrlo brzo su u potpunosti počeli da primjenjuju nove tehnologije u izvođenju nastave”, rekla je ona.

 

Prema njenim riječima, to se pokazalo kao veoma značajno i presudno za uspješan završetak školske godine.

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske najavila je da će školska godina biti završena u skladu sa školskim kalendarom, odnosno sredinom juna.

 

“Vlada Republike Srpske je usvojila uputstva na koji način će se pratiti, vrednovati i ocjenjivati nastava na daljinu, imajući u vidu da smo donijeli odluku da se učenici ne vraćaju u školske klupe u toku ove školske godine. Naši učenici već imaju ocjenu iz prvog polugodišta, svako od njih bar jednu u drugom polugodištu i ocjene koje će biti vrednovane putem nastave na daljinu biće dodate. Na taj način će se zaključivati ocjene”, pojasnila je ona.

 

Trivićeva je za “N1” podsjetila da je Ministarstvo još 2012. godine počelo sa digitalizacijom u sistemu obrazovanja.

 

“Uveli smo opremu i softvere e-nastava u polovinu osnovnih škola, a sada završavamo i kapacitete u svim osnovnim školama”, dodala je ona.

 

Trivićeva je napomenula da se nove tehnologije moraju upotrebljavati u obrazovanju i da je to primarno.

 

“Ali naravno, socijalizacija djece koju stiču odlaskom na nastavu direktnim kontaktom sa svojim predavačem takođe je od ključne važnosti. Kombinacija nastave koja se odvija tradicionalno, uz nove tehnologije koje će biti primijenjene kako u interaktivnosti u učionici, ali isto tako i u smislu izvršavanja određenih zadataka, takođe je važna”, istakla je ona.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *