Pojačana kontrola migranata u privatnim smještajima

Društvo

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK obavili su proteklih dana, uz asistenciju pripadnika policije, pojačan nadzor pravnih i fizičkih lica koja se bave pružanjem usluga smještaja ilegalnim migrantima, te je tom prilikom otkriveno 116 stranih državljana bez važećih putnih isprava.

 

Navodi se kako je obavljeno ukupno 26 kontrola, te je tom prilikom zapečaćeno sedam objekata čiji su vlasnici nezakonito pružali navedene usluge, a izdato je i 17 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu više od 28.000 maraka.

 

U saopštenju pomenute uprave navodi se da će o rezultatima inspekcije biti upoznate gradske vlasti kako bi se kažnjenim vlasnicima ukinulo rješenje za obavljanje djelatnosti pružanja usluga smještaja.

 

Svi migranti zatečeni u objektima koji su bili predmet kontrole prebačeni su u prihvatni kamp Lipa, koji se nalazi dvadesetak kilometara od Bihaća.

 

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić potvrdio je kako će u narednim danima biti nastavljeno izmještanje migranata u novoizgrađeni kamp, a krajnji cilj ovih aktivnosti je da se svi migranti izmjeste iz urbanih područja Bihaća.

 

“Nakon što to učinimo s migrantima koji borave u napuštenim objektima i privatnom smještaju, uslijediće rasformiranje centra ‘Bira’. Svi ilegalni strani državljani koji borave tamo biće također prebačeni u Lipu”, istakao je Kljajić.

 

Prema podacima Crvenog križa USK, trenutno je u ovom šatorskom naselju smješteno 480 osoba, a situaciju komplikuje što je, zbog nedovršene ograde oko kampa, značajan broj migranata napustio kamp. U proteklim danima obavljeno je i testiranje grupe od dvadesetak migranata na virus korona i svi su bili negativni.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *