Verhaz: Ne zabrinjava samo porast broja oboljelih, već i struktura pacijenata

Društvo

Više od 120 pacijenata sa kovidom-19 trenutno je zbrinuto na dvije lokacije Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra.

 

Zabrinjava, naveli su medicinski stručnjaci gostujući u emisiji Aktuelno, znatno povećanje broja oboljelih i činjenica da je najveći broj zaraženih među starijom populacijom.

 

Načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske Antonija Verhaz naglasila je da ih ne zabrinjava samo porast broja oboljelih, već i struktura pacijenata.

 

„U početku su se javljali pacijenti srednje životne dobi koji su se više vezivali za putovanja, dolazili iz Italije, nisu imali pridruženih bolesti. Ali mi zadnjih desetak dana imamo priliv i hospitalizaciju pacijenata starije životne dobi, sa brojnim komorbitetnim stanjima, povišenim krvnim pritiskom, šećernom bolesti, koji su na terapijama, što usložnjava proces liječenja ovih pacijenata“, poručila je Verhazova.

 

Načelnik Klinike za intenzivnu medicinu i nehirurške grane UKC Republike Srpske Peđa Kovačević objasnio je da je u nedostatku konkretnog lijeka i vakcine jedino rješenje pridržavanje epidemioloških mjera.

 

„Nama ne preostaje ništa drugo nego da se držimo starih, dobrih epidemioloških mjera koje podrazumijevaju izolaciju, distanciranje i što je moguće viši nivo zaštite u smislu nemogućnosti kapljične transmisije, prenosa virusa“, objasnio je Kovačević.

 

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Јela Aćimović precizirala je da će mjere biti relaksirane dok god to bude moguće u skladu sa epidemiološkom situacijom.

 

„Striktno se pridržavati načina kako se postupa prilikom relaksacije mjera. Na prvom mjestu je fizička distanca. Svima nam je preporučeno da nosimo maske i rukavice, ali maske i rukavice nisu svemogući i kada ih stavimo ne znači da smo se apsolutno zaštitili od virusa. Fizička distanca i dalje ostaje broj jedan“, naglasila je Aćimovićeva.

 

(RTRS)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *