Od 11. maja rade kozmetički i frizerski saloni uz obavezne mjere zaštite

Društvo

Od 11. maja u Srpskoj će, nakon mjesec i po zabrane rada, sa radom, između ostalog, krenuti i frizerski i kozmetički saloni.

 

S ciljem relaksacije mjera koje su na snazi, a kako bi se spriječilo ili smanjilo prenošenje korona virusa (SARS-CoV-2), u ovom objektima biće neophodna primjena zaštitnih mjera, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

 

Mjere kojih će se frizeri i kozmetičari morati pridržavati:

 

– Neophodno je naručivanje korisnika, nije dozvoljeno čekanje usluge u salonu.

 

– U jednom trenutku može biti usluženo onoliko klijenata koliko propisuje kvadratura (jedan klijent na 10 kvadratnih metara). U manjim salonima (2 – 3 radne stolice), dozvoljen je rad sa klijentima na stolicama uz razmak od dva metra i maksimalno dva frizera/kozmetičara, dok ne smije biti prisutan nijedan klijent koji čeka uslugu unutar salona.

 

– Na ulazu obavezno postaviti plakat sa obavještenjem za držanje fizičke distance i nošenje maske

 

– Nošenje maske i rukavica za zaposlene i korisnika.

 

– Peškir ili jednokratni prekrivač se mijenja poslije svakog klijenta.

 

– Obavezna dezinfekcija ruku korisnika pri ulazu i izlazu iz objekta od strane zaposlenih, kao i dezinfekcija obuće kroz kutiju sa dezinfekcionim sredstvom koja na ulazu mora da stoji označena.

 

– Nakon svakog klijenta vrši se odmah dezinfekcija radne površine, upotrebljenog radnog pribora, aparata, stolice i glavopera, nakon čega se tek može pristupiti pružanju usluge narednom klijentu.

 

– Obavezna dezinfekcija vrata, podova, kvaka i toaleta dva puta dnevno

 

– Pojačan inspekcijski nadzor za kontrolu sprovođenja mjera.

 

Radno vrijeme će zavisiti od ukidanja policijskog časa tj. perioda zabrane kretanja za sve građane. U vrijeme trajanja ovog ograničenja, radno vrijeme treba da bude omogućeno od sedam do 19 časova, kako bi dužim i normalizovanim radnim vremenom bilo smanjeno stvaranje gužvi, dok se s tim istovremeno pružaocu usluga omogućava da usluži što veći broj klijenata i time obezbijedi zaradu i isplate nadoknada radnicima, saopštili su iz IJZ.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *