Nezakonite izjave o odricanju dijela plata u Fond solidarnosti

Društvo

— Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH zabranila je Ministarstvu prosvjete i kulture RS da sačinjava spiskove zaposlenih koji se odriču ličnih primanja u korist Fonda solidarnosti, jer se radi o nezakonitoj praksi.

 

Nakon što je Transparency International u BiH (TI BiH) prijavio Agenciji da se ovi spiskovi sačinjavaju bez zakonskog osnova i da mogu služiti kao sredstvo pritiska i diskriminacije radnika koji na to nisu pristali, Agencija je provela postupak i naložila uništavanje spiskova.

 

– Agencija je rješenjem zabranila Ministarstvu da od osnovnih i srednjih škola, ustanova kulture, đačkih domova i upravnih organizacija u sastavu Ministarstva, zahtijeva da sačine spiskove zaposlenika koji su potpisali izjave i pristali da određeni procenat ličnih primanja za mart usmjere na račun Fonda solidarnosti, te naložila da izbriše i unište sve dostavljene spiskove zaposlenika, navodi se u rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

 

TI BiH je prijavio ovaj slučaj jer se sačinjavanjem spiskova narušava princip dobrovoljnosti. Nakon što je javnost obaviještena o tome, reagovali su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, odbacujući navode da se u obrazovnom sistemu prilikom uplate u Fond krši princip dobrovoljnosti.

 

– Na osnovu zaključka Vlade Srpske od 26. marta predloženo da svaki rukovodilac upozna zaposlene da mogu određeni procenat svojih ličnih primanja za mart usmjeriti na račun posebnih namjena Fonda solidarnosti za obnovu Srpske, uvažavajući u potpunosti princip dobrovoljnosti i solidarnosti.

 

Ministarstvo je u dopisu upućenom obrazovnim ustanovama pojasnilo detalje same procedure uplate sredstava u Fond solidarnosti, ne kršeći ni na koji način Zakon o zaštiti ličnih podataka, navedeno je u reagovanju Ministarstva koje je upućeno 4. aprila.

 

Iako se u saopštenju Ministarstva nigdje ne pominje da je naloženo sačinjavanje spiskova, Agencija za zaštitu ličnih podataka u provedenom postupku ustanovila je da je u svrhu redovne kontrole obračuna plata zatraženo sačinjavanje spiskova i njihovo dostavljanje u Ministarstvo.

 

TI BiH je od početka tvrdio da se spiskovi mogu koristiti kao sredstvo pritiska na zaposlene, a podsjećamo da su i predstavnici zaposlenih iznosili u javnosti informacije da pojedini direktori prisiljavaju zaposlene da se odreknu dijela primanja, o čemu se oglasila i Konfederacija sindikata Republike Srpske, objavljeno je na sajtu TI BiH.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *