Kadirić: Pomoć zatražilo više od 1.500 preduzeća

Društvo

Okončan je javni poziv Vlade Unsko-sanskog kantona za pomoć privrednim subjektima koji su, zbog pandemije virusa korona, obustavili djelatnost tokom marta i aprila ove godine, a na njega je pristiglo više od 1.500 prijava, potvrđeno je iz Ministarstva privrede USK.

 

Pravo na pomoć imaju oni kojima je bio zabranjen ili značajno otežan rad i riječ je o interventnim sredstvima kako bi se pomoglo privredi i očuvanju radnih mjesta, istakao je Nijaz Kadirić, ministar privrede USK, dodavši kako će ovim vidom pomoći biti obuhvaćeno između 2.500 i 3.000 radnika.

 

Planirano je da Vlada osiguranim sredstvima pokrije minimalne lične dohotke od 450 maraka onim privrednim subjektima koji su imali zabranu rada tokom marta i aprila.

 

“To je maksimalno što možemo u ovome trenutku podnijeti, budući da smo za ove namjene osigurali 2,5 miliona maraka iz budžeta. Neke djelatnosti koje su bile pod zabranom nismo mogli uvrstiti jer bi nam trebalo mnogo više sredstava, negdje između pet i šest miliona maraka”, rekao je Kadirić.

 

Prema njegovim riječima, to ipak ne znači da oni koji sada nisu obuhvaćeni neće kasnije dobiti sredstva za isplatu minimalnih plaća.

 

“Oni bi trebalo da budu u drugom programu pomoći, nakon što se uspostavi fond za podršku privredi koji bi trebalo da iznosi 10 miliona maraka i biće formiran nakon što dobijemo sredstva Međunarodnog monetarnog fonda”, istakao je on.

 

Predsjednik Udruženja privrednika USK Edin Ibrahimpašić kaže kako je ovo samo kap u moru i da će samo malo odagnati agoniju koja traje. “Sve ove mjere s kantonalnog i federalnog nivoa su zakašnjele jer je odmah na početku izostao dijalog vlasti i poslodavca. Prošlo je već dva mjeseca od početka krize i tek sada imamo nešto jasno i opipljivo. Bojim se da za mnoge poslodavce ova pomoć neće mnogo značiti”, istakao je Ibrahimpašić.

 

Prema dosadašnjim podacima, od početka krize više od 1.600 osoba na području USK ostalo je bez posla.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *