Vlada dala saglasnost “Šumama RS” da se zaduži za 22 miliona maraka

Društvo

Vlada Republike Srpske u funkciji Skupštine akcionara je dala upravi preduzeća saglasnost da se kreditno zaduži za 22 miliona maraka.

 

Šume Republike Srpske u problemima su do grla. Veliki dio drvoprerađivača ne radi, pa im sirovina i ne treba. Uprava je dozvolila dodatno produženje rokova za plaćanje, čime je dodatno ugrožena likvidnost.

 

S druge strane, izvođačima radova se konstantno duguje, pa prijeti totalna obustava isporuke drvni sortimenata. U redu za novac su i lokalne zajednice, dobavljači i drugi. Samo Poreskoj upravi duguju 6,6 miliona KM.

 

Zbog svega navedenog, Vlada Republike Srpske u funkciji Skupštine akcionara je dala upravi preduzeća saglasnost da se kreditno zaduži za 22 miliona maraka, saznaje CAPITAL.

 

Po kojoj kamatnoj stopi i koliko godina će se otplaćivati u Šumama Srpske nam nisu otkrili. Kažu kako se problemi gomilaju već duži vremenski period te da su dolaskom pandemije kulminirali.

 

„Preduzeće više nije u mogućnosti da prati plaćanje obaveza prema izvođačima radova, lokalnim zajednicama kao i drugih obaveza. Tekući prilivi su sve manji, a pogotovo produženjem rokova plaćanja kupcima“, rekli su za CAPITAL u upravi Šuma.

 

Prema njihovim riječima veliki drvoprerađivači koji su izvozno orjentisani iskazivali su sve manju potrebu za sirovinama, dok su neki kao što su „Destilacija“ Teslić „RS Silicon“ Mrkonjić Grad u potpunosti zaustavili proizvodnju i preuzimanje šumskih drvnih sortimenata, jer na tržištu nisu bili u mogućnosti plasirati svoje proizvode.

 

„U nastaloj situaciji smanjena je potražnja i otežano plaćanje sortimenata, te je iz tih razloga uprava preduzeća omogućila dodatno produženje rokova plaćanja za drvoprerađivače koji su izvršavali dinamički plan ili preuzimali i veće količine od planom predviđenih, a na osnovu prijedloga šumskih gazdinstava“, rekli su u Šumama RS.

 

Kada će se situacija u šumarstvu popraviti, malo ko može da precizira u ovom momentu.

 

Lazo Šinik, sekretar u Udruženju šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske kaže kako je situacija na tržištu u najboljem slučaju neizvjesna.

 

„Kada je drvoprerada u pitanju tržište je usljed pandemije poremećeno i nepredvidivo je kojom brzinom će sve ovo da se vrati u normalu. Mnoge narudžbe su zaustavljene. Ovo što se do sada radilo je bilo odrađivanje ranije ugovorenih poslova. Skladišta su puna, a kako prodavnice nisu radile, roba se nije imala kome prodati. Kada je maj u pitanju, ponovo kreću neke manje narudžbe, ali je za sada sve to neizvjesno“, kaže on.

 

Iako u ogromnim finansijskim problemima izazvanih vanrednim stanjem zbog pandemije virusa, u Upravi Šuma RS ne spominju mogućnost raskida ili prolongiranja ugovora o nabavkama koji nisu prioritet u ovom trenutku. Posebno kupovine softvera koji je naišao na veliku kritiku javnost, zbog sumnje u opravdanost i procijenjenu vrijednost.

 

„Šume Republike Srpske“ odlučile su da plate više od 17 miliona KM ili čak 11,5 miliona više od prvobitnog plana, kompaniji „Prointer ITSS“ da im izradi integralni informacioni sistem.

 

capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *