Protest u Sarajevu zbog mise za žrtve Blajburga

Društvo

Dok se u katedrali Srca Isusova održava sveta misa za žrtve Blajburga, Štrosmajerovom ulicom odjekuju partizanske pjesme koje izvode okupljeni građani koji se protive održavanju mise.

 

Dok je “Bela Ćao” samo do prije mjesec dana bila simbol otpora protiv počasti korona virusa koja je zahvatila cijeli svijet, danas je ova pjesma italijanskih partizana iz vremena Drugog svjetskog rata označila nezadovoljstvo Sarajlija zbog bleiburške mise.

 

Ne negoduju samo građani Sarajeva zbog današnjeg događaja, već brojni stanovnici širom BiH i svijeta koji se protive fašističkoj ideologiji.

 

“Smrt fašizmu. Sloboda narodu”, tradicionalna je poruka koja će i danas obići cijeli svijet.

 

Podsjećamo da je prošle godine biskupija u austrijskom gradu Klangenfurtu odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise, rekavši da je politički instrumentalizovana te da je postala “političko-nacionalni ritual koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije”, piše Klix.

 

S druge strane, vjerski poglavari Katoličke crkve ističu da ne treba Crkvu i vjerske zajednice prosuđivati po političkim mjerilima.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *