Tokom epidemije u Srpskoj oko 4.000 radnika otpušteno

Društvo

U vrijeme trajanja restriktivnih mjera zbog epidemije virusa korona, nakon kojih je privreda bila pod ključem, u Republici Srpskoj je odjavljeno 15 hiljada 743 radnika iz Poreske uprave. U istom periodu je prijavljeno 11 hiljada 858, nakon čega ostaje razlika od 3 hiljade 885 radnika koji su ostali bez posla. Ipak, iz Poreske uprave tvrde da broj odjavljenih radnika od skoro 4 hiljade nije uzrokovan samo pojavom COVID – a 19.

 

” Broj odjavljenih radnika ni u kojem slučaju ne znači da su sve odjave uzrokovane epidemijom korona virusa u RS i mjerama u borbi protiv korona virusa koje su potom donijete, jer je među odjavljenim radnicima i veliki broj zaposlenih u javnim ustanovama, javnim preduzećima i drugim firmama na koje se apsolutno nisu odnosile mjere zabrane ili ograničenja rada, te im nije bilo ugroženo normalno poslovanje zbog pojave korona virusa u RS” – poručuju iz Poreske uprave RS.

 

Broj ljudi koji su se prijavili na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske od sredine marta do 25. maja ove godine je nešto veći, te njihova statsitika pokazuje da je bez posla ostalo 4 365 radnika.

 

“Najviše je radnika iz trgovine i ugositetljstva ostalo bez posla. Uglavnom su to bili sporazumni prekidi rada i proglašenje tehnološkog viška” – kaže Goran Stanković iz Saveza sindikata RS.

 

Iz Unije udruženja poslodavaca RS poručuju da bez obzira na statistiku, za sada ne očekuju masovnija otpuštanja.

 

Ekonomisti kažu da je ovo samo početak, te da će pravo stanje biti poznato u narednim mjesecima, s obzirom na to da privreda, iako je otključana, nije proradila punim kapacitetom.

 

Zoran Pavlović upozorava da je neophodno napraviti dugoročni plan pomoći privrednim subjektima kako tržište rada u Republici Srpskoj ne bi doživjelo krah u narednim mjesecima.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *