U Sarajevo stiglo preostalih spornih kineskih 20 respiratora

Društvo

Iz Kine je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo stiglo 20 respiratora u okviru sporne nabavke njih 100.

 

Podsjećamo, prije više od mjesec dana isporučeno je spornih 80 respiratora, a njih 100 plaćeno je 10,5 miliona KM. Zbog njihove nabavke digla se velika prašina u Federaciji BiH jer je uvezena preko “F.H. Srebrena malina”, firme koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, a ova nabavka se nalazi pod istragom u okviru afere “Resporatori”.

 

Na utvrđivanju činjenica i cijelog procesa nabavke rade tužioci Tužilaštva BiH i inspektori SIPA. Vještačenjem Tužilaštva BiH je utvrđeno da ovi respiratori nisu predviđeni za korištenje na jedinicama intenzivne njege u bolnicama, već u ambulantnim kolima.

 

Nepoznato je šta će biti sa respiratorima s obzirom da se i dalje ne zna da li će uvoznik imati finansijska sredstva da plati PDV kako bi ova oprema mogla izaći iz carinskog nadzora.

 

Predstavnici Federalne uprava civilne zaštite i Vlade FbiH danas nisu bili na sarajevskom aerodromu kako bi dočekali 20 respiratora.

 

Još ranije Fikret Hodžić, vlasnik “F.H. Srebrena malina“ od Suda BiH je tražio da mu se odobre sredstva kako bi izmirio obaveze PDV-a. Međutim, do danas sud nije odobrio taj zahtjev i sredstva će biti blokirana do okončanja postupka.

 

U proteklom periodu izvršeni su pretresi prostorija Vlade FBiH, FUCZ-a, “Srebrene maline”, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Privredne banke gdje su izuzeti dokumenti koji bi trebali pomoći u rasvjetljavanju ovog slučaja.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *