MUP RS adaptira trening centar za policijske konje za 186.000 KM

Društvo

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odlučilo je da rekonstruiše hangar u objekat za trening konja. Taj komfor će građani platiti 186 hiljada maraka.

 

Ugovoru o izgradnji internata za Policijsku akademiju MUP RS potpisao je sa prijedorskom firmom „UNIJAT-M“. Vrijednost ugovora, koji je potpisan 2. juna, iznosi 7,9 miliona KM, bez PDV-a. Kada se obračuna PDV, taj posao iznosiće 9.243.000 KM, što je poprilična cifra, s obzirom na rupu u budžetu i loše finansijsko stanje u kojem se sada nalazi Republika Srpska.

 

Za ovaj posao bilo je osam ponuda, prihvatljivo je bilo sedam, a kao kritetij za izbor firme „UNIJAT-M“ iz Prijedora, vlasništvo Mladena Unijata, navedeno je to što je to preduzeće ponudilo najnižu cijenu, odnosno 7.904.000 KM, bez PDV-a. Vrijednost najviše prihvatljive ponude bila je 12.723.047,78 KM, a posebno zanimljiva odredba ugovora da će se ugovor „vjerovatno podugovarati“.

 

To praktično znači da će biti dodatnih radova, pa će cifra za izgradnju internata za Policijsku akademiju premašiti navedenih 9,2 miliona KM. Radovi bi trebalo da budu završeni do 1. oktobra 2021. godine.

 

MUP RS odlučio je da u Zalužanima adaptira hangar u objekat za trening centar za konje, koje su građani Banjaluke mogli vidjeti tokom epidemije korona virusa u banjalučkom parku „Mladen Stojanović“. Njih su jahali policajci, koji su kontrolisali da li ima neposlušnika koji su došli u park, u vrijeme kada je bio zatvoren za posjetioce.

 

Vrijednost ovog ugovora je bila je procijenjena na 160.000 KM, ali je firma „DŽENA“ iz Gradačca ponudila još nižu cijenu, 159.300 KM, bez PDV-a, pa je izabrana kao najbolji ponuđač. Sa uračunatim PDV-om taj posao koštaće 186.381 KM. Ugovor za firmom iz Gradačca, potpisan je 27. maja ove godine, a ugovorom je definisano da rok izvođenja radova ne može biti duži od 90 dana od uvođenja izvođača u posao.

 

Zanimljivo je da je MUP RS za izvođača radova izabrao firmu iz Federacije BiH, posebno ako se ima u vidu da su predstavnici vlasti u nekoliko navrata tokom ove godine, prvo posle odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, a potom i u doba korone, predlagali postavljanje punktova policije Republike Srpske na medjuentitetsku liniju razgraničenja sa Federacijom BiH. Takve nebulozne izjave vrlo brzo bi povlačili, tako da svoje prijetnje nikada nisu realizovali.

 

Lukač, koji odlučuje o svim poslovima u MUP RS, izabrao je firmu „DŽENA“ iz Gradačca, jer je s tom firmom i njenim vlasnikom, prema izvorima Žurnala, poslovao i ranije.Vlasnik je Hasan Topčagić, brat donedavnog ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Huseina Topčagića, o kojima je Žurnal već pisao.

 

zurnal.info

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *