Veći broj oboljelih znači i porast stope smrtnosti

Društvo

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj virus korona potvrđen je kod 76, od ukupno testiranih 506 osoba. Registrovan i jedan smrtni slučaj.

 

U Banjaluci je potvrđeno 11 novozaraženih, u Zvorniku devet, Bijeljini i Prnjavoru po pet, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Rogatici i Han Pijesku po četiri i iz ostalih opština tri ili manje.

 

Dr Јela Aćimović, epidemilog u Institutu za javno zdravstvo Srpske, rekla je da je u Republici Srpskoj registrovano više od 5.000 zaraženih.

 

“Upravo se dešava ono na šta smo upozoravali od početka ovog zadnjeg porasta broja oboljelih u RS. Mi od prvog juna stalno imamo porast broja oboljelih, to se najbolje vidi kad se gleda na sedmičnom nivou. Iz sedmice u sedmicu imamo sve veću i veću incidenciju. Najveću incidenciju smo imali u prošloj sedmici”, kazala je Jela Aćimović.

 

Kako je navela, kad dolazi do porasta broja oboljelih doći će i do porasta broja hospitalizovanih i smrtnih slučajeva.

 

“Kapaciteti bolnica se ponovo pune. U UKC RS 75 oboljelih je hospitalizovano, a u ostalim bolnicama nalazi se 205 hospitalizovnih. Njih 20 je na respiratoru. Nažalost, povećan je i broj i smrtnih slučajeva. Starosna granica osoba koje umiru od COVID-19 se, nažalost, spušta. Moramo naglasiti da smo prošle sedmice imali smrtni slučaj osobe iz grupe od 35 do 49 godina i sedam smrtnih slučajeva u dobi od 50 do 64 godine. Vrlo upozoravajuća činjenica i još jednom ponavljamo na neophodnost poštovanja mjera. Svaki put kad idemo da se nađemo s nekim, kad idemo u neko društvo, moramo dobro promisliti da li je to sigurno za nas, da li je sigurno za našu porodicu. Novooboljeli su i dalje iz mlađe dobne grupe. Oni koji su iz nešto starijih dobnih grupa su najčešće zaraženi tako što su im ove mlađe osobe u familiji donijele ovu infekciju. Ljeto je, vrijeme je kad se ljudi okupljaju, ali to nosi veliki rizik i taj rizik vidimo u broju oboljih, hospitalizovanih i umrlih”, navela je Aćimović.

 

Epidemiološka situacija i dalje je nepovoljna iako je u posljednjih nekoliko dana došlo do pada broja zaraženih, ali je bitno da se ovaj trend nastavi, rekao Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

 

Zeljković rekao je da je pogoršana epidemiloška situacija, te apelovao na građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *