ŠAMPION U POLITIČKIM VODAMA
ĐORĐE ĆELIĆ: U politici je sve manje fer pleja i to moramo mijenjati!

Društvo

Ne planiram biti odbornik iz hobija, niti od toga praviti karijeru. Nije mi cilj lični profit i političko napredovanje, već da Banja Luka bude grad u kojem građani vide svoju budućnost, kao što je vidim ja

 

U svijet sporta ušao je rano, još kao dječak. Put od juniora do kapitenske trake u seniorskom timu RK Borac m:tel, prešao je brzo. Za 10 godina, njegova ekipa je četiri puta osvojila Kup Republike Srpske, pet puta Kup BiH i isto toliko puta bila šampion Bosne i Hercegovine.

 

Đorđe Ćelić je nedavno odlučio da iskorači izvan sportskih terena i okuša se u politici. Kandidovao se za odbornika u Banjaluci, na listi Socijalističke partije.

 

-Mladi su sve više uključeni u politiku i to je i mene podstaklo da se kandidujem i pokušam dati svoj doprinos zajednici. Smatram da svojim znanjem i radom mogu da doprinesem razvoju našeg grada. Kad kažem razvoju, ja sam svjestan da ne mogu napraviti odjednom neke velike stvari, niti mijenjati sistem. Za početak da uradim bar jednu stvar koja će poboljšati život mojih sugrađana, za mene je uspijeh. Ne želim da izgovaram neke velike riječi iza kojih ne mogu stati, jer lažnih obećanja je previše. Uraditi nešto za svoj grad je ono što me je uvuklo u politiku.

 

 

Kako su reagovali tvoji najbliži na tvoju odluku, budući da su sportisti, za razliku od političara, omiljeni u društvu?

 

Niko u mojoj porodici se do sada nije aktivno bavio politikom, i ja sam prvi koji se kandidovao za neku predstavničku funkciju. Porodica mi je bila ogromna podrška u svemu, pa tako i sada.

Moja kandidatura ne mijenja mene kao čovjeka i vrijednosti kojima su me bavljenje sportom i moja porodica naučili će uvijek biti dio mene. Tako da sigurno neću promijeniti ponašanje u ono koje političare čini nepopularnim u društvu, jer to jednostavno nisam ja.

 

Imaš li ozbiljnih planova u politici, poput Šapića u Beogradu, ili je nešto drugo opredijelilo tvoj izbor?

 

O nekim ozbiljnijim planovima još je rano govoriti. Kao sportista sam naučio da se uvijek ide korak po korak i da se nikada ne treba zanositi i preskakati po par stepenica kako bi se došlo do nekog cilja. Kao kandidat za odbornika u Skupštini grada Banja Luka razmišljam o stvarima na koje mogu uticati svojim radom da se unaprijede, a koje se odnose na svakodnevni život mojih sugrađana.

 

 

Klub za koji igraš prvi je domaći osvajač titule šampiona Evrope. Kako vidiš njegovu budućnost?

 

Rukometni klub Borac je nešto čime se Banjaluka može najviše ponositi i nešto po čemu smo prepoznati u Evropi. Iz ličnog iskustva, gdje god smo igrali u inostranstvu ljudi su znali za Borac i Banjaluku i to je nešto što nas treba činiti ponosnim. Borac je dugo godina bio u finansijskim problemima, ali situacija se iz godine u godinu popravlja i ja se nadam da ćemo u skorije vrijeme gledati evropski Borac.

 

Banjaluka je nekad bila grad sporta. Danas se osim rijetkih klubova i pojedinaca, nema baš čime pohvaliti. Zašto je to tako?

 

Sport u Banjaluci je dugo vremena bio sistemski zapostavljen, klubovi su vremenom zapadali u finansijske probleme i sami su vodili borbu da se iz toga izvuku. U tim procesima najčešće strada rad sa najmlađim kategorijama sportista, što se na kraju i odrazi na kvalitet sporta u gradu.

 

 

Šta misliš da je potrebno učiniti da se stanje u domaćem sportu popravi?

 

Prije svega treba se posvetiti veća pažnja radu sa djecom i stručnim osposobljavanjem trenera koji će raditi sa njima. Jedna od stvari na kojim se treba raditi je veće sufinansiranje članarina od strane grada za najmlađe, kako bi se privukao što veći broj mladih u sportu, a samim tim bi se i smanjili troškovi roditeljima. Treba raditi i na promociji sporta među djecom, pogotovo u današnje vrijeme kada je digitalno doba učinila svoje. Najmlađima treba pružiti priliku da se pronađu u nekom sportu i da ga zavole.

Korisno bi bilo i podsticanje ulaganja privatnog kapitala u sport, što bi se moglo privući određenim poreskim povlasticama za potencijalne ulagače.

 

Jednom si rekao da po završetku karijere nećeš ostati u klubu. Čime ćeš se baviti, kakvi su ti planovi?

 

Uvijek ću biti uz svoj klub i pomoću kad god bude trebalo. Uporedo sa bavljenjem profesionalnim sportom, radio sam dosta na svom obrazovanju, a to je i bio razlog zašto nikad nisam išao igrati u inostranstvo. Završio sam Pravni fakultet u Banjoj Luci i počeo raditi u struci. Trenutno se spremam za polaganje pravosudnog ispita koje će mi, nadam se, otvoriti dosta mogućnosti u pravosuđu.

 

 

Kako ti vidiš ovu kampanju za lokalne izbore, da li je fer plej, u sportskom duhu?

 

U sportu je uvijek cilj pobjediti, a isti cilj imaju i političke partije, dok u politici jedini imperativ treba biti da bude u službi svojih (zadovoljnih) građana. Nažalost, u politici je sve manje fer pleja, ali smatram da se to može i mora mijenjati. Treba stvoriti drugačiju svijest, prije svega da su narodni predstavnici odgovorni ne samo svojim biračima i partiji, nego prije svega svim građanima.

 

Šta je ono što želim da poručiš svojim sugrađanima, zašto treba da glasaju za tebe?

 

Ne planiram biti odbornik iz hobija, niti od toga praviti karijeru. Nije mi cilj lični profit i političko napredovanje, već da Banja Luka bude grad u kojem građani vide svoju budućnost, kao što je vidim ja.

Razumijem potrebe svojih sugrađana, jer ja nisam ništa drugačiji od njih. Rođen sam i odrastao u Banjoj Luci, ovdje sam se školovao, ovdje radim, treniram, živim. Dolazim iz višečlane radničke porodice i osnovaću svoju porodicu u ovom gradu.

Ovim putem želim da pozovem sve birače da izađu na izbore 15. novembra, ma za koju opciju glasali, jer je svaki glas važan. Pogotovo mladima želim da poručim da možemo i moramo biti nosioci promjena. U trenutku kada mnogi iz moje generacije odlaze nemajući razloga da ostanu, rade i stvaraju, trebamo se zajedno boriti, jer je ovaj grad naš i za sve nas.

 

Istinito

 

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *