Srednjoškolci među biserima kanjona Cvrcke (FOTO)

Društvo

Ekološko-planinarska radionica za srednjoškolce, koja je održana prošlog vikenda održana u kanjonu rijeke Cvrcka, okupila je 20 srednjoškolaca sa područja opštine Kneževo.

 

Ovaj put radionica je započela u donjim Tepićima, gdje se grupa omladinaca predvođena planinarima iz Pd „Vilenska vrela“ Kneževo i pl.vodičem Đorđe Sandalj, okupila, te nakon zajedničkog fotografisanja laganim korakom spustila do kanjona Cvrcke, upoznajući i istražujući usputne stanice pećinu Mišaricu, Kerezovu pećinu, te stigla do krajnjeg cilja- izvorišta vodopada Vilenskih vrela.

 

Uživajući u jedinstvenim čarima Cvrcke, vodopada Vilenskih vrela, pećina i Opakog vira omladinci su i saznali poznatu legendu o „Vilenskim vrelima“.

 

 

“Legenda kazuje da je vodopad dobio ime Vilenska vrela jer se pod njim skupljaju vile nagorkinje koje su drugujući sa gorštacima često igrale kolo na livadama i rasipale „vilinsku kosu“. Brojni posjetioci i danas pričaju da su često bili u prilici da čuju topote, koje posjećaju na zvuke kao da neko igra kolo. Jedan pored drugog ključa osam izvora i to na prostoru od desetak metara i svaki je za sebe otvorila po jedna vila. Među posjetiocima važi i vjerovanje da ako nakon godinu dana budemo pili vodu sa ovog istog vrela, što god da poželimo vile će nam ispuniti.

 

Osim toga, ova teorijsko-praktična radionica o značaju očuvanja prirode a posebno kanjona Cvrcke, snalaženju u njoj, planinarenju, planinarskim znakovim, rezultirala je i zajedničkom poukom: „Tragovi koje čovjek može ostaviti u prirodi mogu biti samo otisci njegovih stopala“.

 

 

Radionica je održana u sklopu projekta “Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode Kneževo” koju, u saradnji sa Udruženjem Mladi aktivisti Kneževo i našim portalom, realizuje Planinarsko društvo “Vilenska vrela” iz Kneževa.

 

Ova aktivnost je bila druga radionica u sklopu pomenutog projekta. Realizovana je u okviru šireg projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Švedske.

 

 

SeeSrpska

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *