Hrvatska pojednostavljuje ulazak za državljane BiH

Društvo Region

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović danas je potvrdio da će od 1. jula građani tzv. trećih zemalja, među kojima je i BiH, moći ulaziti u tu zemlju bez posebnog (ekonomskog) razloga, što je bio slučaj do sada.

 

To znači, kako je Klix.ba već jutros najavio, da državljani BiH neće morati unaprijed rezervisati i plaćati smještaj ukoliko turistički putuju kod naših zapadnih susjeda. Ovu novost koja se tiče građana trećih zemalja s liste tzv. Aneks I danas je s javnosti podijelio hrvatski ministar Davor Božinović.

 

“Znate da su te osobe bile puštane u Hrvatsku ako su imale nužni razlog, pa su dokazivale svrhu putovanja. Sada će morati dokazati ili da su vakcinisani ili prebolovali koronavirus ili friško testirani”, dodao je.

 

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio i savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann te naglasio da će se odluka početi primjenjivati kada Uprava granične policije RH i službeno obavijesti kolege u Graničnoj policiji BIH.

 

“Mi ćemo po dobijenoj odluci pravovremeno obavijestiti bh. javnost”, kazao je Hoffmann.

 

Hrvatski ministar Božinović se dotakao i ostalih novih pravila od 1. jula.

 

“Danas je bitno da donosimo novu odluku u vezi s prelaskom granice, a stupa na snagu od 1. jula i vrijediće do 15. jula. Svi građani EU koji imaju potvrdu moći će uz potvrdu, bez ikakvih ograničenja, dolaziti u Republiku Hrvatsku”, kazao je.

 

Takođe, svi koji iz BiH putuju u Hrvatsku neće morati imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ukoliko su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primanja doze u slučaju jednodozne vakcine (Janssen/Johnson&Johnson).

 

Jednako tome, osobe koje su prebolovale Covid-19 u posljednjih šest mjeseci (180 dana) uz potvrdu će moći ući u Hrvatsku bez negativnog testa.

 

Klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *