Vidović: Do kraja sedmice IRB RS u punom kapacitetu

Društvo

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da bi Investiciono-razvojna banka Srpske do kraja sedmice mogla da počne sa radom u punom kapacitetu.

 

Vidovićeva je rekla da podaci IRB nisu uništeni u nedavnom požaru i da je pričinjena šteta na objektu koja će se sanirati.

 

– U petak sam se čula sa direktorom IRB, oni dižu elektronsku bazu. Izgorilo je dosta instalacija, pa je to malo problematično – rekla je Vidovićeva novinarima u Banjaluci.

 

Ona je ponovila da će budžet Republike Srpske, rebalansom koji je u pripremi, biti povećan za oko 310 do 320 miliona KM i da je povećanje usmjereno na plate, penzije, boračka primanja te sva socijalna davanja.

 

Vidovićeva je istakla da je predviđeno i povećanje izdvajanja za subvencije u privredi i poljoprivredi za oko 40 miliona KM do kraja godine.

 

– Imamo i jednu stavku koju smo usmjerili prema stanovništvu, a riječ je o jednokratnoj pomoći obzirom da je inflacija zaista visoka – naglasila je Vidovićeva.

 

Ona je navela da će realni sektor sigurno povećati plate.

 

– Već vidimo da realni sektor u znatnoj mjeri povećava plate, a to nam je pokazatelj povrat poreza i doprinosa koji mi radimo realnom sektoru. U realnom sektoru ko god poveća platu, za to povećanje budžet vraća poreze i doprinose – navela je Vidovićeva.

 

Ona je rekla da je Ministarstvo planiralo da sredstva za ta povećanja za drugu polovinu protekle godine iznose oko 5,6 miliona KM ali da je iznos 13,6 miliona KM.

 

– To sve će biti isplaćeno. Mi smo sad već u ovom rebalansu povećali tu stavku jer će u ovoj godini biti isplata za prvo polugodište nakon 30. juna tako da vidimo da se plate zaista povećavaju u realnom sektoru jer to je pokazatelj koji je kvalitetan i tačan – rekla je Vidovićeva.

 

Upitana šta će biti sa pitanjem arbitražne odluke prema kojoj Republika Srpska treba isplatiti 90 miliona KM, po tužbi slovenačkog preduzeća “Vijadukt”, Vidovićeva je rekla da po njenoj procjeni to “ne bi trebao snositi budžet, nego “Elektroprivreda”.

 

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *