Ko je idejni tvorac Parka ćirilice u Banjaluci?

Društvo

U banjalučkom “Kupusištu” uskoro počinje izgradnja Parka ćirilice, a Zoran Pejašinović, istoričar, objasnio je putem društvenih mreža ko je zapravo idejni tvorac ovog parka.

 

“Izgradnja ovog parka me izuzetno raduje po više osnova. U mnogobrojnim medijskim natpisima i na društvenim mrežama ova ideja se po pravilu vezuje za ime pokojnog profesora Tihomira Levajca, a ponekad i za moje ime, što me ponukalo da reagujem ovim „otvorenim pismom”, kazao je on, te dodao da ima moralnu i pravnu obavezu da iznese istinu u vezi sa autorstvom te originalne ideje.

 

“Autor ideje o izgradnji Parka ćirilice u Banjaluci je Dušan Raković, naš sugrađanin, industrijski dizajner, koji već godinama živi i radi u Kini. Da li mu je neko asistirao u svemu tome ostavljam njemu da precizira”, naveo je on.

 

 

Kako dodaje ovaj daroviti dizajner tu ideju je prezentovao u banjalučkoj Gimnaziji 2012. godine, dakle prije 12 godina.

 

“Osim usmenog izlaganja, od mladog gospodina Rakovića dobio sam i pisanu formu ovog projekta, koji predviđa da se park gradi upravo na “Kupusištu”, a sa gotovo identičnom razradom i sadržajima koje vidimo u aktuelnim medijskim objavama”, napisao je Pejašinović.

 

Ideju je prenio mnogim prijateljima, kolegama, pa i profesoru Levajcu, sa kojim je imao odličnu saradnju i poslije njegovog penzionisanja.

 

“Odlično se sjećam kako je uvaženi i dragi kolega Levajac i sam bio fasciniran cjelokupnom idejom, te se ubrzo dao na njenu dalju promociju. Upravo on je inicirao i okrugli sto o toj inicijativi u Vijećnici Banskog dvora maja 2015. godine, kome sam prisustvovao i još tada kod novinara insistirao na jasnoj autorizaciji ideje.

 

S obzirom da je Levajac bio profesor srpskog jezika i književnosti, te ugledan pisac i veoma aktivan u javnom životu našeg grada, ne čudi što je ideja o Parku ćirilice u medijima i ukupnoj javnosti često poistovjećivana sa njegovim imenom. Ipak, poštujući etiku, pravo i svaku svojinu, pa i intelektualnu, a, kako rekoh, „saučesnik” ovog zamešateljstva, u obavezi sam da ovako reagujem”, objasnio je on.

 

Dakle, kako ističe, idejni tvorac banjalučkog Parka ćirilice je industrijski dizajner Dušan Raković.

 

Nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *