Ugašeni svi poslovni računi firmi porodice Dodik

Društvo

Zvanično su ugašeni svi računi preduzeća koja su u vlasništvu Igora i Gorice Dodik, sina i kćerke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prenosi portal Capital.

 

Posljednji u nizu su ugašeni računi restorana „Agape“ u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik kćerke i snahe predsjednika Republike Srpske, kao i računi preduzeća „Fruit eco“ čiji su vlasnici Igor Dodik i Mirko Dobrić.

 

„Agape“ je imao dva otvorena računa ali su, prema zvaničnim podacima, ti računi juče ugašeni. Kada je u pitanju preduzeće „Fruit eco“, i njima je banka takođe juče ugasila dva računa.

 

Podsjetimo, banke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH počele su krajem prošlog mjeseca sa gašenjem računa pravnim i fizičkim licima koja su pod sankcijama SAD.

 

Prva na listi kojoj su računi ugašeni je bila humanitarna oganizacija Gorice Dodik „Srpska kuća“, dok su zatim ugašeni računi i njenoj firmi „Agro voće“, kao i firmi „Global liberty“ čiji suvlasnik je njen brat Igor.

 

Do gašenja računa pravnih i fizičkih lica koje se nalaze na američkoj crnoj listi došlo je nakon najave predstavnika te zemlje da bi se i banke mogle naći pod sankcijama ako i dalje budu sarađivale sa sankcionisanim licima.

 

Stručnjaci u bankarskim krugovima kao jedino moguće rješenje za sankcionisane firme vide u promjeni vlasnika firme, preregistraciji ili osnivanju nove firme.

 

S druge strane, Milorad Dodik je najavio osnivanje banke za unutrašnji platni promet za sankcionisana pravna i fizička lica.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *