Biskup Komarica: Ne trebamo biti štala za briselske konje!

Društvo

Biskup banjalučki Franjo Komarica smatra da, kada je riječ o problematici Katoličke crkve u BiH i zemljama bivše Jugoslavije, zajednički problem predstavlja sve brojnije iseljavanje stanovništa prema srednjoj i zapadnoj Evropi.

Biskup Komarica ističe da je potrebno odgovoriti na pitanje “zašto se to događa i da li se mora događati”.

Komarica je poručio da je potrebno pitati i zašto je to tako i pod čijim se odobrenjem tako radilo, kao i da se ne smije dozvoliti da na ovim prostorima i dalje vrijedi briselska politika čiji je princip “što gore to bolje”.

– Ne možemo dozvoliti, ono što je meni rečeno u ime briselske politike, što gore to bolje, to jest da se ovdje ne želi pravna država. Ne smijemo dozvoliti da budemo, kako mi je rečeno, samo štala za njihove konje, rekao je Komarica.

Govoreći o uticaju međunarodne zajednice na položaj Hrvata u BiH, nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić je rekao da bi za BiH bilo najbolje kada bi se o njenoj sudbini mogli dogovoriti domaći političari.

– Najpametnije bi bilo da domaći ljudi shvate da moramo jedni sa drugima pronaći način da živimo u ravnopravnosti. Tek tada možemo govoriti o budućnosti ove zemlje, naglasio je Puljić.

U Banjaluci je danas završeno zasjedanje 70. Biskupske konferencije BiH, na kojoj je ocijenjeno da je iseljavanje naroda sve veći problem na ovim prostorima, kojim se političari ne bave dovoljno.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *