SIPA uhapsila sedam osoba zbog krijumčarenja zlata i srebra

Hronika

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA pretresaju više ljudi, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba na ukupno 54 lokacije na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

 

Pretresi su u toku po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u sklopu operativne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“ koja je počela danas.

 

-Do sada je sedam lica lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djela „organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “krijumčarenje”, “organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, „pranje novca“, “nedozvoljeno skladištenje robe”, „poreska utaja ili prevara”, “krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova” iz Krivičnog zakona BiH – saopšteno je iz SIPA.

 

Osumnjičeni se terete da su u saradnji sa drugim licima, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi krijumčarili i nedozvoljeno rasturali neocarinjenu robu, odnosno predmete od zlata i srebra.

 

Više informacija o rezultatima ove akcije biće poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *