Banjalučanin i dvojica Travničana optuženi za pljačku i smrt Austrijanke

Hronika

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljana BiH Feralda Gazibarića Gučanina (48) i Olivera Sivonjića (49), oba iz Travnika, te Dalibora Ivančevića (44) iz Banjaluke zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i razbojničke krađe u Austriji koja je rezultirala smrću vlasnice opljačkane kuće.

 

Optužnica ih tereti da su u proljeće 2011. godine došli u Austriju i zajedno sa još dva lica pristupili organizovanoj kriminalnoj grupi osnovanoj radi izvršenja teških krivičnih djela razbojničkih i provalnih krađa u kuće i stanove radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Optuženi su 20. aprila 2011. godine nasilno ušli u kuću austrijske državljanke Elizabet Fašl u mjestu Gosau i počinili razbojničku pljačku, nakon čega su vezali staricu i ostavili je začepljenih usta tkaninom kako ne bi mogla dozivati pomoć, što je dovelo do njene smrti.

 

Dvojica počinilaca ovog krivičnog djela ranije su uhapšena i osuđena u Austriji, a trojica su pobjegla u BiH i bila nedostupna austrijskom pravosuđu.

 

Nakon intenzivne saradnje sa institucijama BiH, predmet je ustupljen pravosuđu BiH.

 

Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo u saradnji sa partnerskim institucijama iz Austrije.

 

Sva trojica optuženih ranije su osuđivana.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *